Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslöshet en hälsorisk

Att bli av med jobbet kan innebära en alltför tidig död. Åtminstone om du är man. Det visar en undersökning från institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.
Johanna Rovira Publicerad

IFAU har tittat närmare på vad massuppsägningarna och nedläggningarna under 90-talet hade för hälsoeffekter på de drabbade och funnit att män som blir av med jobbet vid en massuppsägning löper en ökad risk att dö i förtid som motsvarar 18 procent under de första fyra åren.

- Männen drabbades hårdare, säger Johan Vikström, en av forskarna bakom rapporten.

- Vi kan bara spekulera i vad det beror på, men det kan ha att göra med att det finns en föreställning att mannen ska vara huvudförsörjaren och att män identifierar sig mer med sina jobb än kvinnor.

Kvinnorna löper större risk att dö en förtida död om de har varit med om till exempel en nedläggning än om de blivit arbetslösa på annat sätt.

- Det kan bero på flera saker, till exempel att när alla arbetskamrater får gå samtidigt är det lättare att man drar ner varandra i missbruk. Dessutom blir det åtminstone på mindre orter större konkurrens om de jobb som finns kvar.

Att arbetslöshet kan leda till förtida död finns det flera studier som visar. IFAU:s undersökning visar dock att även om risken att dö i förtid ökade för dem som sades upp i samband med nedläggningar och massuppsägningar 1992-1998, så var risken mindre för dem än för uppsagda som studerats i andra rapporter. En möjlig förklaring är att det när de tidigare studierna gjordes var relativt få som fick gå och möjligen hade många av dem redan sämre hälsa.

- Man kan också tänka sig att det är väldigt mycket mer stigmatiserande att vara den enda som blir uppsagd, medan det på 90-talet var så himla vanligt med uppsägningar att signalvärdet inte blev lika stark, säger Johan Vikström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.