Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ett socialt geni

- Mormor sa att en kram är det finaste man kan ge en människa, säger Tobias Sellman, utsedd till Månadens kollega.
Petra Rendik Publicerad

När Tobias Sellman började jobba på systembolaget på Strömpilen i Umeå för två år sen avskydde han rödvin. Men några vinprovningar senare började han förstå sig på drycken, rent av att tycka om den. Idag är Tobias inte bara rödvinsansvarig i butiken utan han har också utsetts till månadens kollega.

Det var arbetskamraten Anton Söderlund som skickade in nomineringen, han tyckte att Tobias var klockren som månadens kollega. Dessutom visste han att om det var någon som skulle uppskatta utmärkelsen så var det just Tobias. Anton beskriver sin kollega som ett socialt geni som gärna lånar ut sin lägenhet i centrala Umeå när det är dags för personalfester. Tobias är också en kramig typ, arbetskamraterna har omfamnats mer en än gång fast mest smattrar high-fivsen i luften han är i närheten.

- Mormor sa att en kram är det finaste man kan ge en människa, säger Tobias och skrattar.

Det som möjligtvis skulle kunna vara till Tobias nackdel är att han pratar för mycket men vad gör det när han fullkomligt sprutar energi och glädje omkring sig. Kunderna blir glada som mer än gärna vill ha dryckesråd från den snackiga säljaren. Fast allra mest påverkas kollegorna, särskilt dagar som köerna till kassorna aldrig verkar ha en ände.

- Tobias lyckas förvandla en stressig fredag till en rolig fredag. Det som är otroligt med honom är att han fungerar med alla, oavsett ålder. Han får alla att känna sig välkomna och sedda. Det blir jag väldigt imponerad av, säger Anton.

Tobias å andra sidan tycker att det är en baggis att vara en god arbetskamrat när man har turen att ha fantastiska kollegor.  

- Det låter klyschigt men jag älskar människor och är av naturen en glad person. Vi har det så väldigt bra på jobbet, det är en oerhört fin stämning här. Nu ska två sluta tyvärr, det kommer att kännas märkligt och tomt, säger Tobias och låter för första gången lite ledsen under intervjun.

Att ha bra kollegor är jätteviktigt men att hjälpa kunder är det bästa han vet. Tobias minns när han hjälpte en ung kille som skulle bjuda en tjej på middag. Killen var student och hade inte råd med dyra viner men det skulle ändå vara något lite extra till en trerätters. Några veckor senare kom killen tillbaka tillsammans med middagsgästen. De hade blivit ett par och han ville tacka Tobias för hjälpen. Sådana möten gör jobbet på systembolaget till världens roligaste.

Hur kan du vara så positiv hela tiden?

- Jag har dåliga dagar också och det måste jag få ha såklart. Men om jag haft ett haft ett misslyckat kundmöte som gör mig nere så försöker jag tänka jag på allt det som är bra, som mina kollegor. Det är ett råd jag vill ge andra när något känns tungt, se förbi det som är lite sämre helt enkelt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.