Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ringhals bästa kamrat

Görgen Carlsson, gruppchef på Ringhals kärnkraftverk, är en riktig klippa. Nu har Unionenklubben tillägnat honom årets Kamratpris.
Ola Rennstam Publicerad 9 mars 2011, kl 11:17

Unionens Kamratpris instiftades för sex år sedan och delas ut till den medarbetare som under året gjort insatser utöver det vanliga och som stöttat arbetskollegor på Ringhals eller Barsebäck.

 Görgen Carlsson har arbetat på kärnkraftverket sedan 1974 och är i dag gruppchef för underhållsgruppen inom data/tele och bevakningsteknik. Han får Kamratpriset för sin stora förmåga till empati och sätt att stötta sina medarbetare. Förutom äran belönades Görgen Carlsson med ett diplom, blommor och en check på 6 000 kronor. Dessutom blev han hedersmedlem i Ringhals Unionenklubb.

Hur känns det?
- Det är otroligt hedervärt att få en sådan utmärkelse, det är inget man förväntar sig. Jag ser det som en värdering av hur man är som person, så jag är djupt tacksam. Det känns extra bra att det kommer från ens kollegor.

Vad har du för egenskaper som gör dig till en bra kompis?
- Jag försöker vara tillgänglig och ställa upp när folk kommer, både i glädje och i sorg. Sprider man en glad stämning tror jag att folk får förtroende att komma och prata med en. Det enda man kan göra är att försöka vara medmänniska.

- Jag har levt ett tufft liv, för många år sedan hade jag alkoholproblem och jag har också genomgått en cellgiftbehandling mot cancer. Jag har fått mycket stöttning av både företaget och kollegor när saker och ting gått mig emot, det får man försöka betala tillbaka. Själv klarar man inte allt, man måste ha hjälp och stöttning.

Är det extra viktigt att vara stöttande när man är chef?

- Ja, det tror jag. Om du inte bara tänker på att du ska klättra här i världen utan finnas tillgänglig för dina medarbetare. Kan vara med och motgångar. Om jag har uppträtt så att folk kan komma till mig och prata om lite av varje är det bara hedervärt.

Vad ska du göra med pengarna?

-Det är inte pengarna som betyder något. Men jag tänker besöka mitt fadderbarn som bor på ett barnhem i Tanzania. Jag har varit där nere ett par gånger tidigare och det ska bli spännande att se hur det gått för honom, han är sju år gammal nu.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.