Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hon tar över Kollega

Susanna Lundell. Så heter Kollegas nya chefredaktör, som tillträder till sommaren.
Ola Rennstam Publicerad

Jakten på Kollegas nya chefredaktör påbörjades i höstas. Nu står det klart att det blir Susanna Lundell, chefredaktör för Hotell- och restaurangfackets medlemstidning Hotellrevyn, som tar över rodret för Unionens medlemstidning.

Grattis till jobbet!
- Tack så mycket.

Vad har du för förväntningar?
- Det ska bli jätteroligt att tillsammans med redaktionen få lära känna tidningen och läsarna. När jag satt mig in i den biten får jag fundera på vad man kan utveckla och göra något mer med. Kollega är en fantastiskt bra tidning.

Hur kommer läsarna att märka att tidningen fått en ny chefredaktör?
- Jag hoppas att de kommer att tycka att den blir ännu roligare att få i brevlådan och längtar efter nästa nummer. Att göra tidning är ett grupparbete och jag jobbar med att få folk att må bra och jag tror att man kommer att känna det som läsare. Jag önskar att man kommer att känna den glädjen när man läser tidningen, att det blir en sådan känsla. Det finns många bra saker på webben som man skulle kunna utnyttja ännu mer i papperstidningen och jag kan tänka mig ännu fler instrumentella artiklar och grävjobb.

Varför tror du att du har fått jobbet?
- Jag tror det är för att jag brinner för att göra bra medlemstidningar, vilket jag gjort de senaste tio åren och tycker är väldigt roligt.

Några favoritämnen som du tänker skriva om i dina ledare?
- Bemanningsföretagens utbredning ser jag som ett stort problem. Livspusslet, jämställdhet och hur unga diskrimineras i arbetslivet. Det finns jättemånga viktiga frågor.

Har du själv blivit diskriminerad?
- När jag var 24 år och var på en anställningsintervju fick jag frågan om jag planerade att skaffa barn och det ser jag som diskriminering. Men jag har också mött precis motsatsen - jag fick mitt nuvarande jobb när jag var gravid med mitt andra barn. Så jag har upplevt både och.

Berätta om dig själv!
- En sak som präglat mig mycket är att min morfar är uppvuxen i Österrike och flydde hit i samband med att andra världskriget bröt ut. Jag har judiskt påbrå och delar av släkten utrotades i Auschwitz. Det har färgat mig såtillvida att det är viktigt att jobba med något jag brinner för. Man söker sig kanske till en fackförbundstidning när man har tankar om vad som är viktigt.

Susanna Lundell tillträder sin tjänst till sommaren och efterträder Tommy Zettervall som går i pension.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.