Även om du har ett nytt jobb på lut när du slutar ditt gamla, kan det vara smart att skriva ut ett arbetsgivarintyg från nätet och se till att din arbetsgivare fyller i blanketten korrekt. För ponera att du blir av med ditt nya jobb inom tolv månader, då måste du ha intyg även från din gamla arbetsplats om du ska få ut några pengar från a-kassan.
Och arbetsgivarintyg är inte alltid så lätt att få ut, vet Mikael Smeds, rådgivande ombudsman på Unionen direkt, som har erfarenhet av att jobba på a-kassa:
- Arbetsgivarna är skyldiga enligt lag att utfärda arbetsgivarintyg, men det är vanligt att medlemmar hamnar i kläm mellan arbetsgivare och a-kassan och därför inte får ut någon ersättning.
A-kassan måste ha arbetsgivarintyget för att kunna göra en bedömning. Ibland skickar medlemmar in av arbetsgivaren egenhändigt hopskrivna intyg, men dessa är inte på långa vägar tillräckliga som underlag för a-kassan. Orsakerna till att arbetsgivarna låter bli att fylla i det officiella arbetsgivarintyget är många.
- Det kan bero på att små företag inte har riktig koll på hur mycket de anställda har jobbat. Det kan också bero på lathet eller att arbetsgivaren ser en chans att hämnas på en anställd som lämnat företaget på grund av osämja, säger Mikael Smeds.
I enstaka fall kan det gå att få ut a-kassa även om förra arbetsgivaren trilskas. Men då krävs det att du sparat samtliga lönespecifikationer och att dessa är utförliga, så att det till exempel tydligt framgår i vilken omfattning du jobbat.
- Får man inte ut sitt intyg kan man kontakta sitt regionkontor eller oss på Unionen direkt så kan vi skicka ett brev till arbetsgivaren. Det brukar hjälpa i de flesta fall, säger Mikael Smeds.
- Fungerar inte det finns egentligen inga möjlighet till sanktioner mot en arbetsgivare som bryter mot lagen genom att inte lämna ut arbetsgivarintyg.
Men även om man nu får ut sitt arbetsgivarintyg, med eller utan Unionens hjälp, är risken stor att blanketten är fel ifylld. Felaktigt ifyllda arbetsgivarintyg är den största orsaken till att handläggningstiderna hos a-kassorna är så långa.
- I princip vartenda intyg åker fram och tillbaka, säger Mikael Smeds.
Det rör sig för det mesta om att arbetsgivaren struntar i att fylla i uppgifter som han eller hon anser självklara, till exempel arbetad tid eller frågan om personen blivit erbjuden fortsatt anställning.
Att själv komplettera ett ofullständigt arbetsgivarintyg är förbjudet, även om Mikael Smeds anar att det förekommer. Det du däremot kan göra är att hänga chefen över axeln och se till att även till synes banala uppgifter fylls i.
- Konsekvenserna av felaktigt ifyllda intyg kan bli väldigt tråkiga. Det är tyvärr ofta de som inte har någon buffert och absolut inte har råd att vänta med utbetalningarna som drabbas, säger Mikael Smeds och berättar om fall där medlemmar hamnat hos kronofogden på grund av att handläggningen av deras ärenden dragit ut på tiden.
Mikael Smeds anser att man borde återgå till det schablonsystem som gällde innan alliansregeringen ändrade reglerna 2007. Det var mycket enklare både för arbetsgivaren att fylla i och för a-kassan att handlägga.
- På fikapauserna framförs det ofta förslag på att arbetsgivarintyg borde kunna ersättas av uppgifter från Skatteverket. Det skulle underlätta för alla vars arbetsgivare ignorerar att lämna ut intyget, säger Mikael Smeds.
Fakta
Enligt 47§ i lagen om arbetslöshetsförsäkring står att arbetsgivare på begäran skall utfärda intyget enligt formulär som fastställs av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring. Arbetsgivarintyget ser lika ut för alla a-kassor och finns att ladda ner här