Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tänk på detta innan du slutar på jobbet

När du slutar ett jobb kan det vara klokt att se till att ha ett korrekt ifyllt arbetsgivarintyg i handen när du lämnar bygget för sista gången. Nio av tio arbetsgivarintyg är fel ifyllda och många medlemmar riskerar att hamna på obestånd på grund av att deras förra arbetsgivare trilskas med intygen.
Johanna Rovira Publicerad

Även om du har ett nytt jobb på lut när du slutar ditt gamla, kan det vara smart att skriva ut ett arbetsgivarintyg från nätet och se till att din arbetsgivare fyller i blanketten korrekt. För ponera att du blir av med ditt nya jobb inom tolv månader, då måste du ha intyg även från din gamla arbetsplats om du ska få ut några pengar från a-kassan.

Och arbetsgivarintyg är inte alltid så lätt att få ut, vet Mikael Smeds, rådgivande ombudsman på Unionen direkt, som har erfarenhet av att jobba på a-kassa:

- Arbetsgivarna är skyldiga enligt lag att utfärda arbetsgivarintyg, men det är vanligt att medlemmar hamnar i kläm mellan arbetsgivare och a-kassan och därför inte får ut någon ersättning.

A-kassan måste ha arbetsgivarintyget för att kunna göra en bedömning. Ibland skickar medlemmar in av arbetsgivaren egenhändigt hopskrivna intyg, men dessa är inte på långa vägar tillräckliga som underlag för a-kassan. Orsakerna till att arbetsgivarna låter bli att fylla i det officiella arbetsgivarintyget är många.

- Det kan bero på att små företag inte har riktig koll på hur mycket de anställda har jobbat. Det kan också bero på lathet eller att arbetsgivaren ser en chans att hämnas på en anställd som lämnat företaget på grund av osämja, säger Mikael Smeds.

I enstaka fall kan det gå att få ut a-kassa även om förra arbetsgivaren trilskas. Men då krävs det att du sparat samtliga lönespecifikationer och att dessa är utförliga, så att det till exempel tydligt framgår i vilken omfattning du jobbat.

- Får man inte ut sitt intyg kan man kontakta sitt regionkontor eller oss på Unionen direkt så kan vi skicka ett brev till arbetsgivaren. Det brukar hjälpa i de flesta fall, säger Mikael Smeds.

- Fungerar inte det finns egentligen inga möjlighet till sanktioner mot en arbetsgivare som bryter mot lagen genom att inte lämna ut arbetsgivarintyg.

Men även om man nu får ut sitt arbetsgivarintyg, med eller utan Unionens hjälp, är risken stor att blanketten är fel ifylld. Felaktigt ifyllda arbetsgivarintyg är den största orsaken till att handläggningstiderna hos a-kassorna är så långa.

- I princip vartenda intyg åker fram och tillbaka, säger Mikael Smeds.

Det rör sig för det mesta om att arbetsgivaren struntar i att fylla i uppgifter som han eller hon anser självklara, till exempel arbetad tid eller frågan om personen blivit erbjuden fortsatt anställning.

Att själv komplettera ett ofullständigt arbetsgivarintyg är förbjudet, även om Mikael Smeds anar att det förekommer. Det du däremot kan göra är att hänga chefen över axeln och se till att även till synes banala uppgifter fylls i.

- Konsekvenserna av felaktigt ifyllda intyg kan bli väldigt tråkiga. Det är tyvärr ofta de som inte har någon buffert och absolut inte har råd att vänta med utbetalningarna som drabbas, säger Mikael Smeds och berättar om fall där medlemmar hamnat hos kronofogden på grund av att handläggningen av deras ärenden dragit ut på tiden.

Mikael Smeds anser att man borde återgå till det schablonsystem som gällde innan alliansregeringen ändrade reglerna 2007. Det var mycket enklare både för arbetsgivaren att fylla i och för a-kassan att handlägga.

- På fikapauserna framförs det ofta förslag på att arbetsgivarintyg borde kunna ersättas av uppgifter från Skatteverket. Det skulle underlätta för alla vars arbetsgivare ignorerar att lämna ut intyget, säger Mikael Smeds.

Fakta

Enligt 47§ i lagen om arbetslöshetsförsäkring står att arbetsgivare på begäran skall utfärda intyget enligt formulär som fastställs av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring. Arbetsgivarintyget ser lika ut för alla a-kassor och finns att ladda ner här

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.