Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Trippelarbete bakom kvinnors sjuktal

Mammor är sjuka dubbelt så ofta som pappor visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Samtidigt är kvinnor och män överens om att det är kvinnorna som drar det tunga lasset hemma.
Johanna Rovira Publicerad

Innan de skaffar barn har män och kvinnor ungefär lika stor sjukfrånvaro. Men redan efter första barnet blir mamman sjukare, enligt IFAU-rapporten. Mödrarnas sjukfrånvaro är dubbelt så hög som fädernas under småbarnsåren och minskar först när första barnet är runt 15 år.

Förklaringen ligger inte i att kvinnor oftare jobbar inom branscher med taskig arbetsmiljö - det ser likadant ut i alla branscher, skriver utredarna.

- Det är väl inte så konstigt att man blir sjuk oftare när man trippelarbetar, säger Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen.

- Kvinnor har förutom sitt heltidsarbete också oftast huvudansvaret för hemmet och barnen. Det skapar stress och ansvaret för barnen försvinner inte när kvinnorna går iväg till sitt arbete. Dessutom får de inte lika mycket tid över att träna och ta hand om sin hälsa.

Att kvinnorna lägger mer tid på plikterna i hemmet än vad deras män gör visar bland annat en undersökning om livskvaliteten i Europa gjord av Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor.  De europeiska männen erkänner att de själva gör mindre än sin rättmätiga del av hushållsbestyren och kvinnorna bekräftar att det är sant och att de därför gör mer.

Även i en chefsundersökning gjord bland Unionens medlemmar är kvinnor och män rörande överens om att ansvaret för hemmet inte delas lika och att kvinnorna lägger mer tid och energi på plikterna kring hem och barn.

- Att du är sjuk ofta innebär att du tappar lön och det kan tyvärr påverka din karriär negativt. Du bedöms kanske inte klara av att bli chef om du är borta mycket från jobbet.

- Det är viktigt att synliggöra att det finns ett problem men det behövs politiska satsningar för att komma åt det. Att dela lika på föräldraledigheten är en viktig grundbult, för det är under föräldraledigheterna skillnaderna uppstår och kvinnan ofta tar på sig ett större ansvar, säger Shadé Jalali.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.