Efter förra årets avtalsrörelse hoppade Teknikföretagen av industriavtalet. Det främsta motivet var att man ansåg att industrin förlorade sin normerande roll när IF Metall, GS, Livs och Pappers var tvungna att ta hänsyn till gemensamma LO-krav, som inte nödvändigtvis hade med industrin att göra.
Nu har alla parter i industrisamarbetet, även Teknikföretagen, enats om en tidtabell för förhandlingarna om ett nytt avtal.
- Att vi har enats om en samordnad process påverkar också förutsättningarna positivt för ett nytt industriavtal, säger Niklas Hjert.
Enligt tidtabellen som parterna i industrin kommit överens om ska Unionens avtal på teknikområdet vara klart senast den 30 november, och gälla från den 1 oktober. Förutsättningarna är goda för ett större löneutrymme än förra året.
- Reallöneutveckling är den största frågan. Avtalen vi tecknade 2010 var mot bakgrund av en ganska svår kris. Jag menar att våra avtal bidrog till en stark återhämtning, säger Niklas Hjert.
IF Metall, GS, Pappers och Livs har att ta hänsyn till gemensamma LO-krav. Samtidigt ökar samordningen på arbetsgivarsidan. Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson vill se än ännu starkare samsyn än förra året. Unionens förhandlingschef tycker att det är en olycklig utveckling.
- Vi samarbetar med ett antal förbund inom LO, men inte med LO. Det bygger på gemensamma krav för våra grupper i industrin. Krav sprungna ur andra behov kan vi inte ställa oss bakom. Det är viktigt att vi samordnar oss väl men att vi hyser ömsesidig respekt för varandra och våra respektive medlemmars olika behov och förutsättningar, säger Niklas Hjert.
- Jag tror att den ökade centraliseringen är olycklig. Det för bort frågorna från branschnivå, där våra medlemmar och förtroendevalda befinner sig.