Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Åtta av tio tjänstemän jobbar över regelbundet

Trots att arbetsgivaren bara får ta till övertidsarbete vid tillfälliga och oförutsedda arbetstoppar arbetar 84 procent av privattjänstemännen regelbundet över.
Unionens arbetsmiljöbarometer har funnit att den positiva trenden från tidigare år är bruten.
Eva Karlsson Publicerad

Vissa medlemmar älskar sitt arbete och jobbar väldigt gärna över. Andra måste för att få ekonomin att gå ihop. Men övertidstimmarna kan dölja brister i arbetsorganisationen som på sikt går ut över alla anställda med en försämrad arbetsmiljö och ohälsa som följd. En hel del tjänstemän har också avtalat bort sin övertidsersättning.

- Många av Unionens medlemmar ser fördelar i att ha en flexibilitet i arbetstiderna, att exempelvis kunna gå hem lite tidigare och hämta på dagis och att jobba hemifrån ibland. Det viktiga är att ha koll på hur mycket man verkligen jobbar, att inte ge bort sin tid gratis och kunna se till att det blir en balans i livet mellan arbete och privatliv, säger förbundsordföranden Cecilia Fahlberg.

37 procent av de 2 640 arbetsmiljöombud som svarade på årets enkät uppgav att det förekommit sjukskrivningar kopplade till arbetstiden under det senaste året.

- Arbetsgivarna har ett ansvar för att medarbetarnas hälsa inte riskeras genom att sköta det systematiska arbetsmiljöarbetet, som lagen kräver, inte minst vad gäller arbetstidsaspekterna.

16 procent svarade att grupper eller individer inte har möjlighet att under sommarmånaderna ta ut de fyra veckors sammanhängande semester varje anställd har rätt till. 68 procent uppgav att medarbetarna själva valde att ta ut kortare perioder än den lagstadgade rätten.

Eftersom det krävs en längre tids ledighet för att väga upp en period av hårt arbete ser Unionen allvarligt på att så många tar kortare semester.

För att förebygga ohälsa vill Unionen ha extra hälsokontroller och tätare samtal mellan chef och medarbetare. Förbundet understryker att olika individer har olika förutsättningar och att vi måste ta hänsyn till hur våra kroppar fungerar rent fysiskt vad gäller förläggning av arbetstiden, mängden arbetstid och arbetsbelastning.

Hur stor fråga kommer arbetstiden att bli i kommande avtalsrörelse?

- När vi nu ser en positiv vändning i ekonomin är det naturligtvis viktigt att medlemmarna i nästa avtal kan se resultatet av detta i sina egna plånböcker. Men vid sidan om löneutrymmet tror jag att också arbetstiden kommer att bli en av de viktigaste frågorna för Unionens medlemmar. Det pågår avtalskonferenser runt om i landet om vad Unionen ska prioritera i nästa avtalsrörelse och vi kommer också gå ut med enkät till medlemmarna, säger Cecilia Fahlberg.

Årets Arbetsmiljöbarometer är den femte i ordningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.