Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Karriärrådgivning lockade många

Det finns inga vetenskapliga belägg för att de som arbetar på Astrazeneca i Mölndal gillar godis mer än andra. Men en sak är säker, skålarna med ferraribilar, skumbananer och tablettaskar tömdes i ett rasande tempo.
Petra Rendik Publicerad

Unionen i Göteborg fanns på plats hos läkemedelsjätten tillsammans med några förtroendevalda eldsjälar, och de hade ställt sig strategiskt. Flera hundra tvingades passera bordet på väg till eller från lunchen. Och godis och facklig information kan, med lite god vilja, nästan räknas som en efterrätt.

- Vi fångar upp dem på vägen och skickar med godis och ett korsord så här efter maten, säger Malin Eklöf, informatör på Unionen Göteborg och skrattar.

Under förra veckan fick Astrazeneca fackligt besök vid två tillfällen. Målet har varit att synliggöra Unionen, värva medlemmar men också för att svara på frågor och ge information till dem runt 750 som redan är anslutna.

Förutom nyttan med ett medlemskap var karriärrådgivning, kompetensutveckling och cv-granskning ämnen som många visade störst intresse för.

- Vi märker att väldigt många har frågor om karriärsutveckling, det är antagligen en följd av krisen förra året. Men det är inte bara här på Astrazeneca man vill veta mer om karriärmöjligheter, utan intresset är regionalt, säger Barbro Tidemyr, karriärcoach på Unionen i Göteborg.

För att locka fler att gå med bjuder Unionen på sex månaders gratis medlemskap. Hur många som nappar återstår att se men redan nu står det klart att det finns de som tycker att kampanjen är orättvis. "Vi som gick med alldeles nyligen, varför går vi miste om erbjudandet? Vad gör ni för mig som har varit med i 18 år?", är några frågor Barbro fått svara på.

- Frågorna är förstås berättigade och kommer säkert att dyka upp igen. Unionen har ett mål att öka antalet medlemmar och vi söker ständigt nya vägar för att väcka intresset för medlemskap och möjligheter till inflytande. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.