Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fack utreder avtal light

Unionen ska undersöka om man behöver skapa en ny slags nedbantade avtal för utländska företag som bara tillfälligt är verksamma i Sverige.
- Vi ska titta på vilka konsekvenser utstationeringslagen får och ta reda på om vi behöver särskilda utstationeringsavtal, säger Ullika Dalén, förbundsjurist hos Unionen.
Göran Jacobsson Publicerad

I våras ändrade riksdagen utstationeringslagen så att den anpassas till Lavaldomen. Den innebär förändrade möjligheter för facken att ta konflikt med en utländsk arbetsgivare som är tillfälligt aktiv i Sverige. De fackliga stridsåtgärderna får då handla om minimivillkor i avtalet samt om lön, arbetstid och semester. Dessutom måste villkoren i avtalet vara bättre än svensk lag för att konflikten ska vara tillåten. 
För att kunna ta konflikt måste det bantade avtalet som gäller för utstationering lämnas till Arbetsmiljöverket, som är kontaktmyndighet för utstationeringsdirektivet.

LO arbetar med riktlinjer till sina förbund om utstationeringsavtal.

- Det är en svår process för det här är så tekniskt komplicerat, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist hos LO, som tror att riktlinjerna kan vara klara om två veckor.

LO kommer att styra över en del i riktlinjerna som exempelvis försäkringar och bemanningsfrågor medan förbunden på egen hand får finna lösningar till exempel för lön och arbetstider.

- Facken kan kräva det som finns i utstationeringslagens hårda kärna. Vad den innefattar är inte helt klart, men jag vet i alla fall att det är möjligt att ställa krav på åtminstone avtalets lägsta lön, säger LO-juristen.

Claes-Mikael Jonsson säger dock att detta inte är något stort problem. De flesta utländska arbetsgivare tecknar kollektivavtal. Problemet är snarare att de undertecknade avtalen inte följs.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger att facket dessutom ska utreda möjligheterna att ansluta de anställda i de utstationerande företagen fackligt. Han pekar också på att det hos PTK pågår en översyn av en fem år gammal rekommendation mellan PTK och Svenskt Näringsliv om anpassning av avtal för tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation.

- Syftet med översynen är att se om rekommendationen fyller dagens behov, säger Tomas Bern, jurist hos PTK.

Vad han vet har rekommendationen aldrig använts. Den stadgar dock att parterna ska komma överens om innehållet i ett kollektivavtal anpassat till utländska företag och att delarna som rör arbetstid, semester och arbetsmiljö är förhandlingsbara. Vid lönesättning av det utländska företagets anställda ska en utgångspunkt vara förbundsavtalets lönepolitiska principer och en annan är den existerande lönestrukturen i det utländska företaget.

Unionens undersökning av utstationeringslagens effekter har knappt kommit igång. Ullika Dalén tror att den kan vara klar i början av nästa år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.