I våras ändrade riksdagen utstationeringslagen så att den anpassas till Lavaldomen. Den innebär förändrade möjligheter för facken att ta konflikt med en utländsk arbetsgivare som är tillfälligt aktiv i Sverige. De fackliga stridsåtgärderna får då handla om minimivillkor i avtalet samt om lön, arbetstid och semester. Dessutom måste villkoren i avtalet vara bättre än svensk lag för att konflikten ska vara tillåten.
För att kunna ta konflikt måste det bantade avtalet som gäller för utstationering lämnas till Arbetsmiljöverket, som är kontaktmyndighet för utstationeringsdirektivet.
LO arbetar med riktlinjer till sina förbund om utstationeringsavtal.
- Det är en svår process för det här är så tekniskt komplicerat, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist hos LO, som tror att riktlinjerna kan vara klara om två veckor.
LO kommer att styra över en del i riktlinjerna som exempelvis försäkringar och bemanningsfrågor medan förbunden på egen hand får finna lösningar till exempel för lön och arbetstider.
- Facken kan kräva det som finns i utstationeringslagens hårda kärna. Vad den innefattar är inte helt klart, men jag vet i alla fall att det är möjligt att ställa krav på åtminstone avtalets lägsta lön, säger LO-juristen.
Claes-Mikael Jonsson säger dock att detta inte är något stort problem. De flesta utländska arbetsgivare tecknar kollektivavtal. Problemet är snarare att de undertecknade avtalen inte följs.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger att facket dessutom ska utreda möjligheterna att ansluta de anställda i de utstationerande företagen fackligt. Han pekar också på att det hos PTK pågår en översyn av en fem år gammal rekommendation mellan PTK och Svenskt Näringsliv om anpassning av avtal för tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation.
- Syftet med översynen är att se om rekommendationen fyller dagens behov, säger Tomas Bern, jurist hos PTK.
Vad han vet har rekommendationen aldrig använts. Den stadgar dock att parterna ska komma överens om innehållet i ett kollektivavtal anpassat till utländska företag och att delarna som rör arbetstid, semester och arbetsmiljö är förhandlingsbara. Vid lönesättning av det utländska företagets anställda ska en utgångspunkt vara förbundsavtalets lönepolitiska principer och en annan är den existerande lönestrukturen i det utländska företaget.
Unionens undersökning av utstationeringslagens effekter har knappt kommit igång. Ullika Dalén tror att den kan vara klar i början av nästa år.