Läsningen minskar överlag och en undersökning gjord för några år sedan visar att hälften av LO-medlemmarna aldrig någonsin öppnar en bok. Erfarenheter visar att läsovana människor hittar vägen till boken om det finns litteratur tillgängligt nära till hands, till exempel på jobbet, menar författaren och läsfrämjaren Eva Kallenberg. Hon är själv övertygad om att hon inte blivit författare om hennes föräldrar inte uppmuntrat henne att läsa.
- Jag kommer från en familj som inte hade det så fett alla gånger. Ibland fick vi stanna inne för det saknades skor, men se böcker, det hade vi.
På uppskattningsvis mellan tolv- och trettonhundra arbetsplatser runt om i landet finns nu också böcker för de anställda att låna hem och läsa. Några av biblioteken drivs i kommunal regi - arbetsgivarna får betala en slant för att personalen ska ha tillgång till böcker - men de flesta har byggts upp av fackklubbarna.
- De fackliga arbetsplatsbiblioteken har blivit en succé, måste man säga, som sker samtidigt som nedläggningen av de vanliga biblioteken, säger Lena Kallenberg.
Men arbetsplatsbiblioteken är hotade. Det statliga stödet till Kultur i arbetslivet, KIA-bidraget, har avskaffats. Pengar som använts bland annat till att bygga upp arbetsplatsbibliotek, ordna kurser för bokombud och ett årligt seminarium om boken på arbetsplatsen.
- Kulturministern ryckte undan KIA-bidragen och menade att det finns böcker tillgängliga överallt. Men det hjälper inte läsokunniga ett enda dugg att det finns böcker i varje ICA-butik. Det är boksnurror på jobbet och läsande arbetskamrater som behövs.
- Tillgång till böcker och kultur handlar i hög grad om klass och bildning och är ytterst en fråga om demokrati, säger Lena Kallenberg.