Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställd arbetsmarknad verklighet - år 2110

100 år. Så lång tid kommer det att ta innan arbetsmarknaden är helt jämställd om dagens takt fortsätter. Det har svenska framtidsforskare räknat ut.
Ola Rennstam Publicerad 27 september 2010, kl 08:59

Har kvinnor och män blivit mer jämnt fördelade över yrken, organisationer och arbetsplatser i Sverige under perioden 1990-2003? Den frågan har forskare vid Institutet för framtidsstudier försökt bena ut.
Och svaret är föga överraskande nej - arbetsmarknaden är fortfarande tydligt könsuppdelad. Undersökningen visar att fördelningen av kvinnor och män på arbetsplatser och organisationer är ojämn och totalt sett varit oförändrad under tidsperioden.

När det gäller yrken har könsintegreringen, det vill säga när män och kvinnor träder in i yrken som av tradition varit förbehållna det motsatta könet, ökat något under 1990-talet men sedan millennieskiftet har den utvecklingen stannat av.
- Den svenska arbetsmarknaden fortsätter i detta nya millennium att vara tydligt uppdelad efter vad som är kvinnors respektive mäns arbetsmarknad. Fortsätter det i den här takten kommer det att ta över 100 år innan det är en jämn fördelning av kvinnor och män över yrkena, säger Johanna Kumlin, som står bakom studien.

En förklaring till den könsuppdelade arbetsmarknaden kan, enligt forskarna, vara lågkonjunkturen i början av 1990-talet.
- Resultaten visar med tydlighet att de politiska målen att könsintegrera den svenska arbetsmarknaden inte har realiserats och det kan vara en central bakomliggande faktor till att löneskillnaderna mellan kvinnor och män inte har minskat under senaste decennierna, säger Johanna Kumlin.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.