Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Moderator farligaste IT-jobbet

Att vara moderator på exempelvis en fotosajt kan leda till allvarliga hälsoproblem. Otäcka bilder och hotfulla kommentarer kan skapa en farlig stress. Tidningen PC World listade nyligen moderator som det allra farligaste jobbet inom IT.
Ola Rennstam Publicerad

Övergrepp mot barn, våld, rasism, hatbrott och personliga påhopp. Moderatorer på foto- och mediasajter konfronteras varje arbetsdag med ett vitt spektra av mänsklig ondska och dumhet. Någon måste förstås utföra jobbet med att rensa i floran av bilder och kommentarer, men forskare slår fast att arbetet kan ge upphov till skadliga nivåer av psykologisk stress.
- Vi vet att de som arbetar med material som innehåller övergrepp mot barn ofta mår väldigt dåligt och har stort behov av stöd och hjälp. Man blir så påverkad att det är svårt att släppa det man sett vilket aktiverar olika stressystem i kroppen. Det som händer i kroppen är likartat oavsett vad det är för orsak till stressen. Det är alltså ingen skillnad om det beror på tidspress eller om man upplevt något obehagligt, säger Ulf Lundberg, professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet.

Kortvarig stress är inget problem för kroppen, enligt Lundberg, det kan till och med hjälpa oss, men när stressystemen är påslagna under lång tid börjar olika typer av problem träda fram.
- Det vanligaste är sömnsvårigheter, muskelvärk, försämrat immunförsvar och minnesstörningar. Långvarig stress kan också leda till depressioner och i värsta fall hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ulf Lundberg.

Tidningen PC World har gått igenom dödsfall och skador inom IT-sektorn och listat de farligaste yrkena inom it och på första plats kommer just moderatorsfunktionen. Alltså före högriskarbete som återvinning av elektronikskrot i tredje världen, montering i höga mobilmaster eller att laga trasiga fiberkablar på havsbotten.

Företaget Interaktiv säkerhet sköter modereringen åt många stora datingsajter, communitys och dagstidningar i Skandinavien.
- Visst får man se mycket obehagliga och hemska saker. Men jag har arbetat så länge att jag blivit van och upplever det inte längre som ett problem, kanske har jag blivit lite avtrubbad. När jag var ny och hade sett något riktigt hemskt tänkte man så klart på det på kvällen. Det är inte så lätt att släppa alla gånger, säger Paul Jansson, en av företagets anställda.

Paul och hans kollegors arbetsuppgift går ut på att avgöra om bilder och kommentarer strider mot lagen eller mot de regler som uppdragsgivaren satt upp.
- I kommentarerna är det mycket rasism, personliga påhopp och hot. När det gäller bilderna kan det dyka upp vapen och våld, men det mesta är naket, berättar han.
Ibland förekommer också innehåll med övergrepp mot barn. Interaktiv säkerhet samarbetar med Rikskrims barnpornografigrupp och slår larm så fort man upptäcker bilder eller texter med sådant material.

Trots att Paul Jansson själv inte upplever något problem tror han att det ligger något i forskarnas påståenden om att arbetsuppgifterna kan vara ohälsosamma.
- Jo, absolut. Det är många som går och grubblar över det som man läst och sett under dagen. Vi pratar mycket med varandra.

Att många moderatorer tycks bli avtrubbade med tiden lugnar inte forskarna.
- Det kan vara en sorts försvarsmekanism att lära sig att inte reagera alls på obehagliga saker och det är förstås inte heller så bra, säger Ulf Lundberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.