Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så påverkas din karriär av chefernas fördomar

Fet eller ful, europé eller asiat, man eller kvinna - varken kön, utseende eller härkomst säger ett dugg om du passar för ett jobb eller inte. Men vem som får jobbet säger mycket om fördomarna hos dem som anställer.
Johanna Rovira Publicerad

Det finns en del studier som visar att utseendet spelar roll i arbetslivet. Till exempel är det belagt att vältrimmade puddingar har lättare att få säljjobb. Sex av tio svenska arbetsgivare (inom detaljhandeln 77 procent) föredrar snygg personal trots att det finns forskning som visar att de företag som ställer högst krav på anställdas utseende inte är ett dugg mer lönsamma än andra.

Däremot tycks utseendet spela roll för den egna lönsamheten. I en amerikansk studie konstaterades att tjusiga personer tjänar i genomsnitt 12 procent mer än sina mindre attraktiva medarbetare. Cheferna som sätter lönerna uppfattar nämligen dem som är begåvade med ett stiligt yttre som mer samarbetsvilliga och hjälpsamma.

I Sverige tjänar fetlagda i snitt 20 procent mindre om de blivit överviktiga som unga, enligt forskaren Dan-Olof Rooth, som skickat ut fejkade jobbansökningar med bifogat foto till olika företag och konstaterat att arbetsgivarna var mer ovilliga att kalla plufsiga personer till intervju än normalviktiga.

Han sände också ut arbetsansökningar till 1500 jobb från påhittade personer, dels med namn som skvallrade om en bakgrund i mellanöstern och dels med svenska namn, och upptäckte att chansen att bli kallad till intervju är 50 procent större för den som har ett svenskklingande namn.

- Det spelar ingen roll om du är andra generationens invandrare och har gått i skola i Sverige, det är namnet som avgör, säger Dan-Olof Rooth, som tror att diskrimineringen oftast sker omedvetet hos dem som anställer.

- Det är viktigt att vara noggrann när man anställer och det finns mycket man kan göra för att få den perfekta matchen mellan arbetssökande och tjänst.  Kanske kan företagen frivilligt välja att ha avidentifierade ansökningar eller sätta upp en kravlista och följa den till punkt och pricka, utan att snegla på kön, namn och utseende.

Fördomar kan även ligga tjusiga personer i fatet på jobbfronten. I en amerikansk studie som nyligen publicerades, visade det sig att snygga kvinnor inte ansågs passande för vissa yrken, bland annat väktare, forskningschef, bärgningsbilsförare och finanschef. Vackra män hade försökspersonerna däremot inga problem med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.