Efter att ha varit arbetslös sedan september 2008 påbörjade mannen en fem månader lång utbildning inom IT, för att öka chanserna till ett nytt jobb. Under tiden tog han studielån för att få ekonomin att gå ihop. När kursen var slut planerade han att gå ytterligare en utbildning, om han inte hittade något jobb till hösten.
- Mina studier var avslutade men jag skickade in en anmälan till en fortsättningskurs som säkerhet, i fall jag inte skulle hitta något jobb. Utan att informera mig strypte a-kassan pengarna.
Enligt a-kassans regler räknas man som student då man skickat in en anmälan till en kurs eller utbildning. Vid särskilda skäl kan man dock få viss ersättning, exempelvis om man studerar mindre än 50 procent av tiden, och att man försäkrar att avbryta studierna om man skulle få ett jobb. Det är inte heller möjligt att få ersättning under ett studieuppehåll.
- Det är en gammal praxis från Ams. Bedömningarna är inte alltid helt lätta, men det är inte upp till oss att avgöra om regelverket ska förnyas, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
Unionens a-kassa stängde av mannen med motiveringen att han hade "för avsikt" att studera. Han valde då att ta tillbaka sin anmälan till skolan, men hade då redan förlorat fem dagars ersättning.
- Hade jag vetat om reglerna så hade jag aldrig skickat in en anmälan till kursen. Min enda inkomst är ju a-kassan och som familjeförsörjare finns det inget utrymme att göra avkall på pengarna som oavkortat går till mat och hyra.
Nu hoppas han att JO- anmälan ska bidra till att reglerna förändras, eller åtminstone förtydligas.
- Jag hoppas att fler blir varse om reglerna, men framförallt att kassan ändrar reglerna för hanteringen. Nu tillämpar de principen stäng av först, informera sedan. Det borde vara tvärtom.