Vi lever allt längre och blir allt friskare samtidigt som de yngre väntar allt längre med börja jobba. Om bara några decennier kommer arbetskraftsbrist att vara ett större problem än arbetslöshet.
- Det är visserligen glädjande att människor blir äldre, men det ställer till ett antal problem. Det ett mycket betydande bekymmer vi står inför, sade Anders Borg, vid ett seminarium om den demografiska utvecklingen som AP 7 arrangerat.
Anders Borg sågade både idéer om höjd pensionsålder och högre studiemedel för dem som börjar plugga tidigare. Arbetskraftsinvandring, höjda skatter, konsumtionsomläggning och produktivitetsökning såg han heller inte som några universallösningar.
- Det här är ett internationellt problem och Sverige ligger inte sämst till, så det är inte så enkelt att bara öppna dörren för invandring. Dessutom tar det idag sju år för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden, så för att invandring ska vara en lösning måste vi först få arbetsmarknaden att fungera bättre.
- Att straffa dem som åker till Indien med ryggsäck innan de börjar studera innebär mycket administration och blir mycket väsen för lite ull.
För Anders Borg finns det i praktiken bara en lösning på det stundande problemet med pensionärsexplosionen. Att göra det mer lönsamt att arbeta.
- Det är bättre att stärka incitamenten att vara kvar i arbetslivet än att höja pensionsåldern. Har man, som min farfar hade, ett jobb som kräver tungt kroppsarbete, är det rimligt att få gå i pension tidigt. Men om man har samma udda läggning som jag, som tycker att jobbet är roligast även privat, så kan man jobba mycket längre. Vi måste förhandla fram mycket bättre villkor för dem som vill fortsätta jobba, sade Anders Borg.