Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönsamt anställa äldre

För arbetsgivarna är det lukrativt att anställa pensionärer. Ändå är det relativt få över 65 som fortfarande arbetar.
Niklas Hallstedt Publicerad

90 000 kronor per år. Så mycket billigare blir det för en arbetsgivare att anställa en 66-åring jämfört med en 40-åring, visar en kalkyl gjord av Svenskt Näringslivs sajt ekonomifakta.se. Utgångspunkten för beräkningen är att både 40- och 66-åringen ska få ut 20 000 kronor efter skatt varje månad. Anledningen är att en större del av 66-åringens inkomst är skattebefriad plus att jobbskatteavdraget är större. Dessutom är arbetsgivaravgiften reducerad till knappt en tredjedel av den normala nivån.

Även en yngre person, under 26 år, är billigare att anställa än en 40-åring. För 25-åringen i ekonomifaktas exempel är arbetsgivaravgiften bara hälften så hög. I det här fallet blir besparingen cirka 50 000 kronor per år. 25-åringen är dock 40 000 kronor dyrare än 66-åringen.

Att arbetsgivarna börjat få upp ögonen för detta visar sig bland annat av att det numera finns företag som specialiserat sig på att hyra ut konsulter över 65. Ett annat tecken, som ekonomifakta lyfter fram, är att andelen statsanställda som fyllt 65 och som väljer att skjuta upp sin pensionering har ökat med 300 procent på fem år.

Ändå är det fortfarande relativt få som fortsätter arbeta efter den gängse pensionsåldern. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att omkring 12 procent av dem som fyllt 65, men inte 75, räknas som sysselsatta. Ungefär hälften av dem har anställning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.