Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inte fel av Unionen gå före med avtal

Industrins normerande roll är inte överspelad för att tjänstemannafacken skrev på avtal innan IF Metall gjorde det. Det menar Svante Nycander, statsvetare och författare.
- Nej, det tror jag inte. Men jag har å andra sidan aldrig tyckt att det är självklart att industrins parter har ensamrätt på att sätta märket.
Linda Svensson Publicerad

Natten till i lördags blev årets första avtal klart för tjänstemännen. För första gången sedan Industriavtalets tillkomst 1997 tecknades avtal med den stora motparten i industrin - Teknikföretagen - utan att IF Metall kommit i mål med sina förhandlingar.

Detta har väckt ilska och frustration hos IF Metall.

- Jag kan inte se att det finns anledning att rikta kritik mot Unionen och ingenjörerna för att de har tecknat ett avtal. Situationen kan uppkomma att det ena blocket i industrisamarbetet får sina behov tillgodosedda innan det andra får det. Ska man då uppskjuta undertecknandet av avtalet? Då är risken att man släpper taget om den sten man har rullat uppför hela berget, och den rullar ner igen, och avtalet tillintetgörs, säger Svante Nycander.

Visserligen har industrin tentaklerna riktade utåt, mot världen, i och med dess stora exportandel. Det har inneburit att löneökningarna i Sverige anses ha gått i takt med Europa sedan Industriavtalet tecknades och man beslöt sig för att det var industrin som skulle sätta märket, det vill säga normen för löneökningarna i Sverige. Men det betyder inte, anser Nycander, att det är självskrivet att det alltid är industrin som ska gå först.

- Det kan inte vara en exklusiv rättighet för vissa förbund att göra beräkningar på löneutrymmet utifrån internationellt perspektiv. Om förhandlingarna i industrin försenas på grund av frågor som inte har med märket att göra, till exempel bemanningsfrågan, är det för mycket begärt att andra ska vänta på att industrin ska bli klar först.

Av allt att döma är just bemanningsfrågan en av de svåraste nötterna att knäcka i förhandlingarna mellan LO-facken inom industrin och arbetsgivarna. Bland andra IF Metall menar att det är alltför vanligt förekommande att arbetsgivare kränker återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd när de hyr in personal efter uppsägningar, i stället för att erbjuda uppsagda att komma tillbaka.

Bemanningsfrågan är inte ett lika stort problem på tjänstemannasidan, där man dock säger sig följa frågan med lupp.

Svante Nycander anser att frågan om bemanningsföretag och rätten till återanställning bättre hör hemma i förhandlingar om ett nytt huvudavtal än i en avtalsrörelse.

- Det är möjligt att Metall ville ha starkare stöd för sina krav, men Unionens uppgörelse strider inte mot något åtagande i industrisamarbetet. Det väsentliga är att alla får avtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.