Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krisen inte över

Det är alldeles för tidigt att ropa hej. Krisen är inte över på långa vägar, var budskapet på TCO:s konferens Jobben och jobbet.
Johanna Rovira Publicerad

Drygt tio procent av deltagarna på TCO:s konferens ansåg att krisen var över, visade en snabb mentometerundersökning. TCO:s ordförande Sture Nordh hörde inte till den optimistiska minoriteten.

- Tusentals TCO-medlemmar är levande bevis på att det inte är så, sade han i sitt inledningstal.

Varken Thomas Östros, s, eller Stefan Attefall, kd, som möttes i en debatt om politikens roll för jobben, ville säga emot honom:

- Krisen är som tuffast just nu och med mycket stor sannolikhet kan det bli långsiktiga problem på arbetsmarknaden. Det behövs mycket, mycket mer kraftfulla insatser för att förhindra det, sade Thomas Östros.

- Självklart är inte krisen över även om vi passerat kulmen. Det finns stora risker för rekyler och detta skapar utmaningar för finansministrar runt om, sade Stefan Attefall.

De båda debattörerna hade inte oväntat olika syn på vilka insatser som kommer att behövas och hur krisen skulle ha hanterats från början. Östros menade till exempel att om kommuner och landsting fått besked om att de skulle få pengar ur statskassan tidigare hade 25 000 jobb kunnat räddas.

- Alliansens filosofi under krisen var: Stabilitet är att inte göra någonting. Vi förlorade mer än omvärlden på grund av passivitet, sade Thomas Östros

- Javisst skulle vi kunnat skicka iväg pengarna tidigare, men man får komma ihåg att det var ett läge då siffrorna var nattsvarta och hela ekonomin stod och vippade, försvarade Stefan Attefall.

A-kassan, RUT och ROT och sjukförsäkringen var andra frågor de båda debattörerna fick chans att kritisera, försvara och kommentera. Stefan Attefall medgav att regeringen inte är helt nöjd med sjukförsäkringsreformen - än.

- Vi tog ett politiskt kamikazeuppdrag för att tvinga myndigheterna att gå in i dialog med skjukskrivna som för första gången upplever att någon sätter sig ner och försöker hjälpa dem. Därmed inte sagt att det inte funnits problem. Systemet sattes i sjön mitt under konjunkturnedgången och regler har behövt justeras och direktiv bli tydligare. Men det vore helt förödande att bryta utvecklingen och gå tillbaka till det gamla systemet.

- Regeringens modell handlar om att man struntar i aktiva insatser och lägger hela tyngdpunkten på ekonomiska incitament. Genom att göra det hårt ekonomiskt tvingas folk tillbaka till arbete. Visst ska det finnas drivkrafter, men det får inte vara så att människor är rädda för att bli sjuka. Det kan göras klokare och bättre och mer anständigt, kontrade Thomas Östros.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.