Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Scania går tillbaka till femdagarsvecka

Orderingången är fortfarande låg på Scania i Sverige. I Sydamerika är den desto högre. Därför kommer de anställda i Sverige att gå upp från fyra till fem dagars arbetsvecka i april.
Linda Svensson Publicerad

För arbetarna är det sagt att man jobbar fem dagar i veckan hela april månad. Om man därefter återgår till fyradagarsvecka eller inte är osagt. För tjänstemännen är det dock helt slut på arbetstidsförkortningen.

- Visst är det skönt att vara ledig på fredagar, men det är av fel orsak, säger Håkan Thurfjell, Unionenklubbens ordförande.

Orderingången i Sverige har ökat något, fem till tio procent. Men framför allt är det efterfrågan i Sydamerika som ligger bakom att man nu ska jobba mer. Verksamheten där behöver hjälp.

- Ja, där jobbar de sexdagarsvecka och två timmars övertid varje dag har jag hört. Det är de som betalar våra löner nu. Det är inte vi, säger Håkan Thurfjell.

Det faktum att reservdelsförsäljningen nu ökar tyder, enligt Thurfjell, på att läget för fordonsindustrin kommer att förbättras.

- Det var ju precis stendött innan. Nu rustar åkarna sin fordonspark.

Den uppskjutna lönerevisionen som var en del av det krisavtal som tecknades på Scania är nu klar. I dagarna kommer cheferna att ha lönesamtal med sina medarbetare. För Unionens medlemmar hamnade löneökningarna i snitt på 2,91 procent. De drygt 130 akademiker som är med i klubben får i snitt 3,56 procent.

Håkan Thurjell är också med i Unionens förhandlingsdelegation inom teknikavtalet. Han menar att det finns ett löneutrymme långt över det som hittills talats om i avtalsrörelsen.

- Det finns pengar i våra företag. Det finns till direktörer och aktieägare, då ska det fan finnas pengar till oss också.

De 0,7 procent på ett år som de opartiska ordförandena föreslog i sin hemställan i helgen kallar Thurfjell "larvigt".

- Jag utgår ifrån att vi lyckas teckna ett avtal före till exempel handeln. Men då måste vi upp på helt andra nivåer. Nu förbereder sig Unionens konfliktgeneraler och konfliktkommittéer. Det blir ännu dyrare för arbetsgivarna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.