Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

För lågt och inga garantier

- Vi måste sätta ett märke som vinner respekt på hela arbetsmarknaden.
Det säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert om förbundets nej till medlarnas förslag i helgen.
Linda Svensson Publicerad

De opartiska ordförandena (opo) träder in på banan när en månad återstår av det gamla avtalet. Det innebär att de kopplades in i förhandlingarna mellan industrins parter förra måndagen.
I lördags lämnade de en första hemställan som endast innehöll förslag på lönehöjningar och avtalslängd.

 - Vi har fortfarande inte fått några signaler om hur man tänker kring individgaranti eller om lönepåslagen ska vara dispositiva, det vill säga om de ska beslutas lokalt, säger Niklas Hjert.

Arbetsgivarna har framfört att de inte vill se några individgarantier och att man anser det ekonomiska läget fortfarande vara svårt för många företag, så löneökningarna helt bör skötas lokalt.

De 2,4 procent på 18 månader som opo:na förslår anser Unionen vara för lite. Särskilt som höjningen från 1 april i år endast skulle bli 0,5 procent.

- Vi känner oss tveksamma till om de ens kommer att säkra våra medlemmars reallöneutveckling, och vi anser inte att de kan ha någon normerande verkan.

Det råder stor enighet kring industrins normerande roll. Det vill säga att industrin ska gå först ut. Det, menar man, har lett till ansvarsfulla löneökningar och ett slut på branschvisa kapplöpningar om villkor.

- Vi tror på att den här modellen är bra. Vid förra avtalsrörelsen kände vi att det kanske fanns lite mer löneutrymme, men vi träffade en överenskommelse som var balanserad. När vi inte klämde ut hela Kalletuben 2007 måste arbetsgivarna inse att vi måste ta ansvar för modellen också när det inte är lika mycket medgång i ekonomin, säger Niklas Hjert.

Arbetsgivarna har sagt att man visserligen kan tänka sig löneökningar, men snarare 2 procent med huvuddelen i slutet av avtalsperioden. Men det förutsätter, säger man, att facken backar på kravet att kunna stoppa företagens inhyrning av arbetskraft efter uppsägningar på grund av arbetsbrist. Det är ett krav som framförts tydligt från LO-facken i Facken inom industrin.

Är det lika viktigt för Unionen?

- Jag kommenterar inte enskilda sakfrågor i det här läget.

Kan man tänka sig olika uppgörelser för till exempel IF Metall och Unionen?

- Jag kommenterar inte det nu. För oss är det viktigt att vi jobbar vidare så vi har ett avtal vid mitten av mars. Vi har en tradition av att kunna teckna avtal på industrins område.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.