- Idag är problemet inte att vi får för få träffar, vi får snarare för många, säger Nadine Alvarado, bibliotekarie på Kungälvs bibliotek och en av författarna till boken "Effektiv sökning på internet".
Hon förklarar att det är viktigt att vara så specifik som möjligt när man använder en sökmotor. Den är automatiserad och tar inte ställning till vad en sida handlar om, utan matchar bara sökorden mot de ord som förekommer på en webbsida. Det betyder att vanliga ord kan ge många träffar som inte har något att göra med den information du söker.
-Våga använda flera sökord än du vanligtvis gör. Om det visar sig att du var för specifik är det ju bara att göra om sökningen och vara lite mindre specifik. Och undvik ord som inte bär på någon stark betydelse, som till exempel "och" och "till".
Kreativitet är en viktig del i effektiv sökning, att försöka hitta andra möjliga ingångar till sökningen än det ord som du först kommer att tänka på. Finns det någon person som kan ha skrivit om ditt ämne som du kan söka på? Vilka ord eller formuleringar skulle kunna finnas med i det dokument som du vill hitta?
- Hur är det jag vill hitta möjligtvis formulerat? Om jag vill veta vilket som är världens näst högsta berg är det kanske troligt att frasen "världens näst högsta berg är" finns med i träffen. Då kan jag försöka söka på den frasen.
Metasökmotorer söker i sökmotorer
Idag är google den vanligaste sökmotorn, men det finns flera andra sökmotorer. I stort sett fungerar de likadant, men de kan skilja sig åt i hur många webbsidor de söker bland och hur de väljer ut vilka som hamnar högst upp i resultatlistan. Och det finns ett verktyg för att söka bland flera av dem samtidigt.
En metasökmotor söker bland olika sökmotorer. Eftersom varje sökmotor har sitt sätt att ranka träffar hamnar olika sidor högst upp beroende på vilken man söker i. Med metasökmotorn har man möjligheten att få fram olika träffar från sökmotorerna.
-Metasökmotorerna var populärare för några år sedan. Google har nog gjort oss lite mer passiva, säger Nadine Alvarado.
Sökmotorer och metasökmotorer är alltså användbara när man vill få ett brett urval av träffar. Om man söker ett mindre urval men vill ha mer välsorterade träffar kan det ibland vara bättre att använda sig av en webbkatalog.
Till skillnad från sökmotorerna byggs webbkatalogerna upp av människor som går igenom olika webbsidor.
- De innehåller inte alls lika mycket som sökmotorerna, men sidorna är mer noggrant bedömda och sorterade efter innehåll.
En stor del av informationen på nätet är gratis, men vissa kataloger och databaser är betaltjänster. Nadine Alvarado säger att det finns värdefull och välstrukturerade information där och att folk borde utnyttja att många av betaltjänsterna finns att tillgå gratis på landets bibliotek.
Och om du inte hittar det du söker trots att du följt reglerna till punkt och pricka? Det du söker kanske inte finns på nätet.
-Webben har begränsningar, allt finns inte där, säger Nadine Alvarado.
Anna Sjögren