Tjänstemännens arbete och fritid flyter ihop allt mer. Samtidigt visar siffror från SCB att den obetalda övertiden ökat under hösten. Hur det ser ut bland Unionens medlemmar finns inga uppgifter om, men man vet att ungefär en fjärdedel avtalat bort sin övertidsersättning.
- Det finns en hälsoaspekt av det. Möjligheten att jobba gränslöst i tid och rum ställer väldigt höga krav på individen. Dessutom står kompensationen ofta inte alls i relation till hur mycket man jobbar, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Enligt den arbetsmiljöbarometer som Unionen presenterade i höstas var det en majoritet av dem som hade avtalat bort sin övertidsersättning som hade gjort det vid anställningens början. Nästan hälften upplevde att de inte hade möjlighet att tacka nej till att kvitta övertidsersättningen mot till exempel en veckas extra semester. En fjärdedel av dem som inte själva kan styra över sin arbetstid upplever att det varit mest negativt att avtala bort övertidsersättningen.
Det har Unionen tagit fasta på i kraven till bland annat Teknikarbetsgivarna. Man vill att ingen ska kunna avtala bort övertidsersättningen det första anställningsåret.
- Vi anser att man inte ska göra det förrän man vet hur mycket det handlar om, säger Niklas Hjert.
Ett annat krav är att all arbetad tid ska journalföras. I dag har många fackklubbar dålig kontroll över hur mycket tjänstemännen arbetar, eftersom det inte redovisas.
- Det är omöjligt för oss att överblicka hur mycket övertid våra medlemmar jobbar. Det är bara de som har kvar övertidsersättningen som redovisar sina arbetade timmar, säger Håkan Thurfjell, Unionens klubbordförande på Scania i Södertälje.
På Sandvik har man haft övertidsstopp hela hösten.
- Vi vet att vissa jobbar kvar efter att de stämplat ut, men det är inte mycket vi kan göra åt det. Då skulle vi behöva ta in poliser. Vi har varit tydliga med vad som gäller, och så hoppas vi att medlemmarna lyssnar, säger Bengt Larsson, klubbordförande.
Enligt Niklas Hjert har det varit tydligt i förberedelserna inför avtalsrörelsen att arbetstidsfrågor engagerar de förtroendevalda. Han vill inte berätta hur kraven har uppfattats av arbetsgivarna.
- I nuläget nöjer jag mig med att säga att det här är våra krav.