Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungas hälsa jobbhinder

Drygt 340 000 anställda, eller nästan åtta procent av dem som arbetar i Sverige, tror att de av hälsoskäl inte kan jobba kvar i sitt yrke om två år. 70 000 av dessa har inte fyllt 31 år.
Eva Karlsson Publicerad 20 januari 2010, kl 12:27

Nästan 4 000 personer i åldern 20-67 år har intervjuats av företagshälsovårdens Jobbhälsobarometer. 14 procent i den äldsta åldersgruppen, 55+, tror minst på möjligheten att de med tanke på hälsan arbetar kvar i sitt yrke om två år. Därefter kommer inte 41-54 åringarna (nästan sex procent) och inte heller 31-40 åringarna (drygt fyra procent) utan de unga upp till 30 år. Mer än sju procent tvivlar på att de ska klara jobbet av hälsoskäl.

Oron stor bland långtidssjukskrivna

Av dem som varit sjukskrivna i mer än tre månader är drygt 37 procent tveksamma till att arbeta kvar i yrket om två år. Motsvarande siffra för personer som varit sjukskrivna i upp till tre dagar är 5,7 procent.

Ju kortare utbildning de anställda har, desto större är andelen som tvivlar på utsikterna att orka. Drygt 16 procent av dem som har grundskoleutbildning tvivlar, mot 6,5 procent av högskoleutbildade.

Var tionde soffpotatis orkar inte

De som motionerar känner mindre oro än de som aldrig motionerar, men skillnaden i svaren är inte så stor. Var tionde soffpotatis tror inte att de mäktar med att jobba kvar om två år. Mer än sju procent av dem som motionerar två gånger i veckan eller mer har samma betänkligheter.

Den näringsgren där anställda känner minst oro för sin hälsa är handel (4,9 procent), därefter bygg och finans. Mest oroliga är de som jobbar med personliga och kulturella tjänster (11 procent).

Trivsel på jobbet en viktig faktor

Anställda som inte är nöjda med den fysiska miljön på jobbet är i större utsträckning osäkra på möjligheterna att orka än de som är nöjda (14 procent respektive 4,4 procent). 21,5 procent av de omotiverade medarbetarna och 4,5 procent av dem som känner sig motiverade hyser samma farhågor.

Fotnot: Jobbhälsobarometern är ett samarbete mellan FSF, Föreningen Svensk Företagshälsovård och SKI, Svenskt Kvalitetsindex.  

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.