Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackbas misstänker hemlig plan bakom GM:s agerande

Sedan de Saabanställda i Trollhättan länge kastats mellan hopp och förtvivlan tycker nu Unionens klubbordförande Anette Hellgren att måttet är rågat.
- Det ligger ett löjets skimmer över GM:s förhandlingsteknik. Man agerar inte professionellt, säger hon.
Anita Täpp Publicerad

Anette Hellgren är Unionens klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan.- Vi har alltid känt hopp och det känns bra att förhandlingarna ändå fortgår enligt vad vi förstått. Men det är fruktansvärt hur det här hanteras, att man kör med någon slags offentlig förhandling, samtidigt som man försöker krama det sista ur budgivarna.

Under processens gång har Anette Hellgren, liksom många andra, börjat ifrågasätta om GM verkligen menar allvar med att sälja Saab.

I fredags gav GM besked om att man inleder en avveckling av bolaget. Samtidigt har den amerikanska biljätten förklarat att man ännu håller dörren öppen för en försäljning.

Anette Hellgren misstänker nu att GM kan ha en hemlig plan, i vilket ingår att lägga ned Saab, för att dra ned på verksamheten i Europa.

Att man ändå uppger att man vill sälja Saab tror hon kan bero på att GM behöver ge sken av att ha försökt sälja men misslyckats. Det för att inte bli stämda av de amerikanska återförsäljarna av Saab, vilket man enligt ett rykte riskerar att bli om man likviderar företaget.

Enligt ett annat rykte beslöt GM att stoppa försäljningen av Saab redan i början av november då man bestämt sig för att behålla Opel. Det därför att man inte vill att Opel ska behöva konkurrera med ett Saab som ägs av någon annan.

Att det skulle ligga någon sanning i det ryktet kan Anette Hellgren inte bevisa. Men hon konstaterar att det bara gick några veckor efter GM:s beslut att behålla Opel innan affären med Koenigsegg sprack, enligt uppgift bland annat till följd av en alltför långdragen försäljningsprocess.
- Från början trodde vi att om man behöll Opel så skulle det vara enklare i våra diskussioner, men sedan förstod vi av attityden i företaget att det inte var bra för vår del.

- Men om det inte blir någon affär kommer vi säkert att kunna nysta upp ett och annat.

Enligt uppgifter i media ska fem intressenter ha lämnat bud på Saab. Bland dem den holländska sportbilstillverkaren Spyker och investmentbolaget Genii som har kopplingar till formel 1.

Men häromdagen meddelade GM-chefen att de bud man fått inte var tillräckligt bra. Han avslöjade då också att priset för Saab är 450 miljoner dollar, eller 3,15 miljarder svenska kronor. Till det kommer att man måste ha ytterligare en stor summa pengar för att utveckla ny teknik och nya modeller, satsa på marknadsföring och så vidare.
- GM tar udden av de bud som finns. Men eftersom vi har insyn i flera av buden så vet vi att det åtminstone finns två starka budgivare, säger Anette Hellgren.

-  Både Genii och Spyker är oerhört starka kandidater kapitalmässigt och vi är helt övertygade om att de har de pengar som behövs också för att uppfylla kraven på att vara en bra långsiktig köpare. Men nu har man ju i alla fall satt en prislapp på Saab och förhandlingar ska fortgå, vilket känns bra.

I måndags morse, när produktionen åter drog i gång på Saab i Trollhättan, fick Bolagsverket i Sundsvall ta emot GM:s likvidationshandlingar för bedömning.

Och i går eftermiddags kom besked om att Bolagsverket utsett två likvidatorer. Därmed blir Saabs vd Jan-Åke Jonsson och styrelse fråntagna ledningen över företaget. Vilket också betyder att facket inte längre kommer att få vetskap om vad som händer och ha något inflytande, påpekar Anette Hellgren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.