Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Upptäck fallgroparna i anställningsavtalet

Tänk dig att du som säljare får en låg grundlön plus provision för hur mycket du säljer per månad. Samtidigt får du avdrag på varje mil du kör för att nå dina kunder. Så ju mer du åker runt desto mer dras av på lönen. Låter det rimligt? Det är bara ett exempel på vad Unionens ombudsmän hittar i medlemmarnas anställningsavtal.
Lina Jonsson Publicerad

Med en ihållande lågkonjunktur och en ungdomsarbetslöshet som ligger näst högst i Europa är det inte lätt att ställa krav på en potentiell arbetsgivare. När det är dags att skriva på ett anställningsavtal skriver därför många på, utan att ägna det finstilta någon större uppmärksamhet.

- Man är snabb att skriva på eftersom man är så glad att få ett jobb. Men många blir lurade och sitter sedan fast i avtalet för att de inte läst igenom det ordentligt, säger Maria Loventvos, ombudsman i Smålandsregionen.

Konkurrensklausuler, låg lön och hänvisningar till policys i stället för kollektivavtal förekommer allt oftare och beror inte enbart på "elaka" arbetsgivare utan många gånger på okunskap.

- I många fall vet arbetsgivaren helt enkelt inte vad som gäller och då gäller det förstås att informera om vad regelverket visar, säger Ulf Olsson, ombudsman på region väst.

När Unionens ombudsmän får in ett anställningsavtal som ifrågasätts så skickas det till fackets jurister för granskning. De avgör i sin tur vad man ska rekommendera medlemmen.

- Tyvärr tar många kontakt med oss då de redan har skrivit på kontraktet. Vi önskar såklart att fler skulle lämna det för granskning innan. Det tar inte lång tid och är värt mycket i slutändan, säger Maria Loventvos.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.