Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer raggades upp på stan

Chefsraggning på gallerior, öppet hus för arbetslösa och så bio med popcorn och läsk. Det har varit ett minst sagt fullspäckat schema under Unionenveckan i Västerbotten.
Petra Rendik Publicerad

Unionen Västerbotten har jobbat flitigt och med stort engagemang. Företagsbesök och race på galleria för att ragga chefer har resulterat i nya medlemmar som förhoppningsvis förstått vikten av kollektivavtal då det var ett ämne som det informerades flitigt om.

Dragplåster nummer ett var ändå bion. Nästan 100 medlemmar och icke medlemmar från Sogeti, Vattenfall, Logica och Volvo Lastvagnar, tog sig till Filmstaden i Umeå för lite mingel, facklig tipspromenad och filmen "Så Olika" som Unionen Västerbotten bjöd på.

- Jag tror att fler hade kommit om vi visat Luftslottet som det var tänkt från början men det blev strul med råkopian, tyvärr, berättade Ann Bohman på Unionen Västerbotten.

Madeleine Hägg som är arbetsplatsombud på Vattenfall bekräftar Anns misstanke. Luftslottet hade definitivt lockat fler än den något tjejiga "Så Olika" tror hon. Madeleine har i veckor försökt få med kollegor och potentiella medlemmar på bio men intresset var rätt svalt. "Gratis är inte alltid gott" fick hon till svar när hon påpekade att bion inte skulle kosta en krona.

- Vi är ungefär 60 medlemmar, vi skulle kunna bli fler men det är svårt att få dem intresserade av facket. Många har synpunkter men få vill engagera sig, säger Madeleine som tycker att det är både lärorikt och intressant med fackliga frågor. Och kanske var det därför hon lyckades så bra med tipspromenaden som biobesökarna fick gå på innan filmen.

Lisa Larm och Christer Andersson, både från Volvo Lastvagnar, tyckte också att tipspromenaden som bland annat hade frågor om ingångslön, var en baggis.

Vad lockade mest, bio eller facket?
- De lockar självklart lika mycket, svarade Christer diplomatiskt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.