Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sven-Christer Nilssons ledarskap räckte inte till

Publicerad

Sven-Christer Nilssons ledarskap räckte inte till

I början av juli kom det överraskande beskedet att Ericssons vd Sven-Christer Nilsson får sparken. I de fackliga leden hade man olika uppfattning om beslutet.

Arne Modin är ordförande i SIF-klubben på Ericsson i Stockholm. Han beklagade styrelsens beslut att ge Sven-Christer Nilsson sparken.
- På femton månader vänder man inte en sådan här skuta. Det verkar vara en paniklösning, man har ju sagt att åtgärdsprogrammet varit riktigt, att det bara gått för långsamt. Då anser jag att man borde stöttat Sven-Christer i stället. Vi har just introducerat en ny generation mobiltelefoner och det går som tåget, sade Arne Modin då.
SIF:s representant i styrelsen, Per Lindh, ställde sig dock bakom beslutet.
Hur kan det komma sig att ni har så olika uppfattning?

- I den mindre krets där vi har diskuterat bakgrunden var vi överens om att orsakerna till beslutet var riktiga.
- Styrelsen har gett Sven-Christer mandat som vd och är den enda instans som kan ta det ifrån honom. Men både bland de anställda och i styrelsen är de flesta ledsna att Sven-Christer var tvungen att gå. Hans ledarskap har tyvärr inte räckt till. De strategier han drog upp ligger dock kvar.
Det har spekulerats i att Sven-Christer Nilssons ovilja att flytta huvudkontoret till London ligger bakom chefsbytet.

- Vi behövde ett nytt ledarskap. Jag tror inte att huvudkontorets placering har haft någon avgörande betydelse.
Och personkemin?

- Vi träffar dem inte så ofta att jag kan ha någon åsikt om det. Sven-Christer har själv sagt att personkemin mellan honom och Lars inte fungerade. Men jag tror inte att det ligger bakom.
- Den nya konstellationen med Lars som koncernchef och Kurt som vd har bättre förutsättningar att driva på förändringsarbetet, framför allt utomlands. Lars är välkänd och det ger mer inflytande i utlandet.
Är det svårt att vara facklig person i styrelsen?

- För det mesta inte. Det kan tyckas vara en konstig sits. Vi har ansvar både för företagets utveckling och för de anställda. Det är samma ansvar för alla ledamöter. Sedan har inte vi varit drivande i den här frågan på något sätt. Men med den information vi hade fanns det ingen anledning att ställa oss utanför beslutet.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.