Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtal klart för teknikkonsulterna

Ett ettårigt avtal med en pott på 2,3 procent, och en ny form av individgaranti. Det blev resultatet av de segdragna förhandlingarna med Svensk teknik och design.
Niklas Hallstedt Publicerad

Nästan ett halvår efter att det förra avtalet löpte ut har Unionen kommit överens med arbetsgivarna inom Svensk teknik och design.

De stora stridsfrågorna har avtalsperiodens längd, pottens storlek och individgarantin.

Arbetsgivarna ville ha ett flerårigt avtal med helt lokal lönebildning, det vill säga ingen central pott och slopad individgaranti. Unionen krävde å sin sida ettårsavtal på minst 2,3 procent och garanterade löneökningar för samtliga anställda.

På de två första punkterna fick Unionen sin vilja igenom. Däremot blev det inte en individgaranti i traditionell mening, det vill säga ett fastslaget antal kronor som är den minsta höjning var och en får.

I stället enades parterna om att införa en ny process för individgarantin. I den kan medlemmar bli utan löneökning. Men i det fallet, eller om de får en löneökning som klart understiger de övrigas, ska ett antal steg vidtas. Först måste arbetsgivaren redovisa vilka medlemmar som drabbas och varför. Därefter ska särskilda överläggningar om deras förutsättningar och behov av kompetenshöjning föras. Slutligen ska man komma överens om hur deras framtida löneutveckling ska se ut.

Skulle en medlem få en löneutveckling som kraftig understiger de övrigas två år i rad måste det träffas lokal överenskommelse om detta.

Unionens förhandlare Albert Sundqvist ser inte detta som ett misslyckande.

- Jag tycker att vi ska ha en individgaranti i våra avtal, det är en viktig fråga att bevaka. Jag tror att den här varianten ger ett bättre skydd och stöd för våra medlemmar i branschen.

Kan man vara säker på att arbetsgivarna verkligen kommer att sköta uppföljningen av dem som nollas?

- Arbetsgivaren har skyldighet att ta kontakt med oss, men vi kommer också informera våra medlemmar att de själva kan vända sig till oss för hjälp. Medlemmarna måste se till att det här efterföljs.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.