Enligt Jonas Milton, vd för Almega, är det inte bara företagen som tycker att kollektivavtalen passar deras verksamhet allt sämre, även de anställda är missnöjda.
- Vi vill ha en hög facklig anslutningsgrad, men i många av våra branscher är den så låg att man tycker att man kan köra utan kollektivavtal. Därför måste vi göra kollektivavtalen attraktiva.
Utifrån det presenterar Almega sina utgångspunkter inför avtalsrörelsen nästa år.
Enligt Almega är tiden förbi för det så kallade märket, den generella lönenormen för hela branscher. "Den enda norm som finns är den om olikhet", hävdar Almega som säger sig inte kunna acceptera några centralt fastställda lönepåslag.
Man säger också att löneutveckling och företagsutveckling måste gå hand i hand. Därför ska lönerna helt och hållet sättas lokalt ute i företagen.
Lönesättningen ska vara helt individuell. Enligt Almega leder det till motiverade medarbetare och högre lönsamhet. Tarifflön och liknande ska bort.
Almega vill också att avtal som sluts på central nivå ska vara lokalt dispositiva. Exempelvis ska arbetstidens förläggning utgå från varje företags och individs förutsättningar. Turordningsreglerna måste förändras och "rigida" bestämmelser om arbetstider måste bort.
Ingen ska garanteras löneökning i fortsättningen. Alla har visserligen rätt till lön. Däremot har inte alla rätt till löneutveckling, anser Almega.
För att den lokala lönebildningen ska fungera krävs dock att den upplevs som tydlig och rimlig, påpekar Jonas Milton enligt vilken det nu gäller för arbetsgivare och fack att gemensamt få till en modell för kvalitetssäkring av processen.
- Det är en av de största utmaningarna för de fackliga organisationerna.
På sikt hotar annars fortsatt medlemstapp, tror Jonas Milton.
- Ska facket bli en organisation enbart för dem som eljest inte skulle få någon löneökning? Vore jag facklig företrädare skulle jag tänka över detta väldigt noga.