Drygt 70 procent av svenskarna tänker vaccinera sig mot svininfluensan, enligt en undersökning från Socialstyrelsen. Eftersom alla behöver vaccineras två gånger för att få bästa möjliga skydd krävs nu stora insatser inom sjukvården. Hur snabbt man kan bli vaccinerad beror dels på tillgången på vaccin, dels på hur många som får utföra vaccineringen.
En första omgång av vaccin väntas komma till Sverige i slutet av september, den sista kan komma så sent som i början av nästa år. Vilka vårdgivare som ska få utföra vaccinationerna beslutar varje landsting om.
Branschorganisationen Svensk Företagshälsovård har påpekat att företagshälsovården kan spela en viktig roll för att vaccineringen ska kunna göras så snabbt och effektivt som möjligt.
Previa är ett av de företag som sysslar med företagshälsovård som nu vill få tillåtelse att börja vaccinera anställda så snart som möjligt.
- Så snart vi vet om vi får göra det kommer vi att planera om verksamheten så att vi kan starta med vaccinationerna så snart vi får vaccinet, säger Michael McKeogh, medicinskt ledningsansvarig på Previa.
- Eftersom landstingen ska ta hand om vaccinationen av de som lider av olika sjukdomar kommer vi att kunna börja vaccinera den arbetande befolkningen direkt.
I första hand ska vaccineringen skötas av Previas ordinarie personal.
- Det är möjligt att vi vill förlänga arbetstiden under en period och vi hoppas också få hjälp av våra tidigare medarbetare som nyligen gått i pension. Vi kan också hyra in en del personal, säger Michael McKeogh.
I dagsläget vet han att landstingen i Stockholm, Västergötland, Östergötland, Norrbotten och på Gotland är intresserade av Previas hjälp.
- Däremot vill exempelvis inte Sörmland ha vår hjälp. De vill sköta vaccineringen på annat sätt, säger Michael McKoegh.
Också Åke Örtqvist, Smittskyddsläkare i Stockholm, anser det är bra om företagshälsovården kan hjälpa till med vaccinationen av befolkningen.
- Jo, jag är övertygad om att det går snabbare om man sprider ut det här på flera händer, säger han.
I går beslutade Stockholms landsting att bjuda in alla vårdgivare som vill delta i massvaccineringen att anmäla sig för en enkel auktorisation, eller ett godkännande.
Det betyder att vaccinationen kan komma att ske både på husläkarmottagningar, barn- och mödravårdscentraler, och till viss del på sjukhusen liksom på vaccinationscentraler, inom skolhälsovården, hos privatläkare och företagshälsovården.
- Vi kan inte lägga hela vaccinationsansvaret på exempelvis vårdcentralerna eftersom det skulle drabba deras vanliga verksamhet om de bara ska vaccinera i tolv till fjorton veckor, säger Åke Örtqvist.
- Ett problem med den här modellen är att vi kommer att ha många fler leveransadresser vilket innebär att alla inte kommer att kunna få vaccin varje vecka. Men vi hoppas ändå på att det är bra att fördela upp det så här.
Stockholms läns landsting har beslutat att ersätta varje vaccination med 65 kronor oavsett vilken vårdgivare som utför den. Landstinget står då också för sprutor och annan utrustning som behövs.
Ett formellt beslut om det här tas snart av landstingsfullmäktige i Stockholm.
Fakta
För att få ett 90-procentigt skydd mot svininfluensan krävs två vaccinationer med cirka tre veckors mellanrum. Den första sprutan ger bara ett 50-procentigt skydd.
- Men vi räknar med att den som bara hunnit vaccinerats en gång ändå får en lindrigare variant av influensan, säger Anna-Lena How, pressekreterare på Socialstyrelsen.
Vaccineringen beräknas inledas i början av oktober, av i första hand olika riskgrupper och exempelvis vårdpersonal.