Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Schysta tips för semesterresan

Välj lokala hotell framför stora internationella hotellkedjor och undvik charterpaket där allt är inkluderat.
- All inclusive-konceptet innebär oftast att dina pengar går till utländska ägare och inte till lokalbefolkningen, säger Marie Kihlberg Nelving, internationell sekreterare på Unionen.
Eva Karlsson Publicerad
Undvik stora kedjor och all inclusive på resan så ökar chansen att dina pengar kommer lokalbefolkningen till del.

Unionen ingår i nätverket Schyst resande och verkar för att anställda inom turismsektorn runt om i världen ska arbeta under drägliga villkor.
- Vi vill påverka både resebyråer och enskilda, säger Marie Kihlberg Nelving.

Elva procent av arbetskraften världen över jobbar med turism. Ett av de stora problemen med turismindustrin är att pengarna sällan stannar i landet, vilket är en av anledningarna till att Schyst resande bildades 2007. 

- I ett första led skapar vi opinion. Vi skriver debattartiklar och medverkar på olika mässor. Vi har gjort en broschyr och har utbildningar för förtroendevalda. På vår hemsida ger vi bra argument och tips för ett schystare resande. Där finns också omfattande rapporter om hur turismen påverkar befolkningen och miljön i Thailand och Brasilien.

- I ett andra led vill vi påverka resebranschen att följa våra villkor.

Vilka avtryck vill du göra i det land du besöker? Det gäller att tänka medmänskligt, menar Marie Kihlberg Nelving och ger några tips:

Innan du reser:

  • Fråga din researrangör hur arbetsförhållandena ser ut för de anställda på ditt hotell.  

Under resan:

  • Välj lokala småskaliga hotell framför större internationella hotellkedjor. Då är chansen större att dina pengar stannar i landet.
  • Undvik all inclusive. Dina pengar går i de flesta fall till utlandsägda koncerner och inte till lokala restauranger.
  • Köp mat, dryck, aktiviteter och souvenirer från lokalbefolkningen i så stor utsträckning som möjligt.
  • Pruta inte för prutandets skull, utan visa försäljaren respekt.
  • Uppträd som du skulle önska att turister uppträdde mot dig här hemma.

När du kommit hem:

  • Kontakta din researrangör och påtala sådant som du inte tyckte var okej under resan.
  • Berätta för andra hur du gjorde för att resa schyst, och uppmana dem att göra detsamma.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.