- Det här är generellt sett en låglönebransch, det är det stora bekymret. Vårt huvudargument i förhandlingarna har varit att man ska kunna leva på sin lön, säger Ove Renkse som förhandlat fram avtalet tillsammans med Ulla Lennertun, båda ombudsmän på Unionen.
Ett problem i sammanhanget är att många av företagen i branschen är relativt nya, och inte vet så mycket om vare sig kollektivavtal eller arbetsrätt. Det är också vanligt att arbetsgivarna stirrar sig blinda på siffrorna i avtalet och bryr sig mindre om skrivningar om individuell lönesättning. Resultatet blir att nästan alla anställda får lägstlönen, vilket inte är avsikten.
- Vi har förhandlat på det här avtalsområdet i tio år. Det är dags att de klarar av att sätta löner, säger Ove Renkse.
Vad är det bästa med det nya avtalet?
- Det är att vi inte tappade löneökningar för de sämst betalda. Och att vi har höjt nivån på det särskilda lönetillägget, säger Ulla Lennertun.
Lägstlönerna höjs med 500 kronor. Det särskilda lönetillägget, motsvarande ob-tillägg i andra branscher, höjs med 3 procent och gäller liksom tidigare från klockan 18 på kvällen.
Vad är det sämsta?
- Att vi fick ge oss på avtalsperiodens längd.
Unionen hade krävt ett ettårigt avtal. Arbetsgivarna ville ha ett tvåårigt. Slutresultatet blev en kompromiss: 18 månader från den 1 maj i år.
Den 1 maj 2010 ska det göras en löneöversyn som kan, men inte behöver, leda till ytterligare höjningar.
Dessutom ska det ske en gemensam utbildning i kollektivavtalet för arbetsgivare och klubbar.
Ytterligare en punkt är att en arbetsgrupp ska tillsättas för att se över lönesystemet och hur åldersindelningen ska ske framöver.