Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slotts och Kockens får nya ägare

Publicerad

Slotts och Kockens får nya ägare

Nu är det klart vilka de nya ägarna blir till Slotts i Uppsala och Kockens kryddor i Gävle – holländska Van den Bergh. Beskedet möts med tillförsikt hos personalen.

På Kockens i Gävle är man fortfarande emot affären som sådan. Men personalen kommer att tillhöra det lilla svenska bolaget Culinar, en lösning som man hoppas säkrar deras jobb. Ansvaret för kryddtillverkningen tas över av Culinar, med runt 100 anställda, som genom ett samarbetsavtal levererar Kockens kryddor till Unileverägda Van den Bergh.
- Unilever, eller Van den Bergh, tar över varumärket samt marknadsföring och försäljning. De har sagt att de ska satsa långsiktigt. Än så länge har vi inte upptäckt några tecken på att det skulle vara en dålig lösning, säger SIF-klubbens ordförande Stefan Åberg.
På Slotts i Uppsala är situationen en annan, där tas fabriken och samtliga 100 anställda över av Van den Bergh som ska driva verksamheten i egen regi. Där är man glad över att försäljningen blev av.
- Vi har drivit på den här affären från fackligt håll. Vi var inte nöjda med den förra ägaren, Kraft Freia Marabou, säger Perry Persson, SIF-ordförande.
Sedan Kraft Freia Marabou tog över Slotts 1995 har försäljningen sjunkit med 40 procent, en trend man nu hoppas ska vända, med Van den Berghs erfarenhet inom livsmedel. Livsmedelsjätten är världens näst största med nästan 300 000 anställda i hela världen, och är till exempel störst på den svenska marknaden för glass genom GB.
- Kraft Freia Marabou har skött affären bra förhandlingsmässigt. Vi från facket ställde upp tio kriterier på en ny ägare och dem har man tagit hänsyn till. Det är inte bara priset som har avgjort, säger Perry Persson.
Varken i Gävle eller Uppsala tror man att några jobb är i fara. Den 10 september ska övertagandet vara klart.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.