Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare kan komma att stämma Unionen

Är det möjligt för fack och företag lokalt att komma överens om lägre löner och kortare arbetstid? Ja, säger arbetsgivarna, och kräver klara besked om var Unionen står.
Linda Svensson Publicerad

Teknikföretagen hoppas komma överens med tjänstemännen om ett avtal liknande IF Metalls, som gör det möjligt för fackklubbar att enas med sin arbetsgivare om kortare arbetstid med motsvarande lönesänkning. Men det kommer inte att ske, enligt Niklas Hjert, biträdande förhandlingschef på Unionen.

- En överenskommelse på central nivå är inte aktuell. Klubbarna kan göra överenskommelser inom ramen för de centrala avtalen.

Men Unionen har varit tydlig med att lönesänkningar strider mot avtalen.

- Vi  anser inte att lönesänkningar är lösningen på krisen. Det finns företag, till exempel Volvo, där man har kommit överens lokalt på ett sätt så att det inte strider mot de centrala avtalen. Man har alltså inte något avtal om lönesänkningar.

Det finns flera klubbar som gått med på kortare arbetstid med motsvarande lönesänkning. Vad gör Unionen i de fall det strider mot det centrala avtalet?

- Vårt jobb ligger i att ge klubbarna stöd i den här situationen, hjälpa dem att skärskåda arbetsgivaren. Är det verkligen kris i företaget eller utnyttjar man den generella krismedvetenheten? Vi ska hjälpa klubbarna att förstå problemen och riskerna med uppgörelser av det här slaget.

Facken inom industrin för löpande diskussioner om situationen för medlemmarna. IF Metalls uppgörelse med arbetsgivarna har mött stor förståelse, åtminstone från Unionen.

- Men förutsättningarna är inte likadana för tjänstemännen. På många företag jobbar tjänstemännen som aldrig förr, med utveckling och marknad. Vem gör det jobbet om de går hem en dag i veckan?

Teknikföretagen, som anser att Unionen inte varit tydlig med var man står i frågan, har begärt överläggningar. I morgon ska parterna träffas och diskutera avtalens innebörd.

- Det har varit lite olika tongångar från Unionen och Sveriges Ingenjörer. Vi behöver reda ut det här. Var står de? Om de menar att det centrala avtalet inte tillåter klubbarna att teckna lokala avtal, vad är då deras syn på varför det inte går?, säger Tomas Undin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.

Skulle arbetsgivarorganisationen inte vara nöjd med svaret kan frågan drivas till Arbetsdomstolen.

- Vi kommer att ta under övervägande om vi inte ska stämma. Vi anser att kollektivavtalen medger att man träffar lokala överenskommelser om lönesänkningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.