Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så löneförhandlar du rätt

Kasta av dig mesighetsmanteln innan du går in till chefen för ett lönesnack. Och lägg på tvåtusen på den lön du egentligen skulle vara nöjd med.
Eva Karlsson Publicerad
Lägg på ett förhandlingsutrymme när du ska prata lön med chefen.

Bland alla dystra telefonsamtal till Unionen Direkt om uppsägningar, utköp, lönesänkningar och frysning av lönen, finns det faktiskt medlemmar som har fått nytt jobb! De vill veta vad de kan begära i lön.

- Vi kan hjälpa till med lönestatistik och stöttning inför samtalet med chefen som många tycker är lite jobbiga. Särskilt kvinnor har problem, säger rådgivaren Therése Salterius.

Lönerna är individuella. En vanlig missuppfattning är att Unionen har ingångslöner, men det finns inte reglerat. Däremot finns lägstlöner, som skydd för att yngre personer som kanske kommer direkt från skolan inte ska hamna för lågt. Unionen Direkt kan bistå med olika typer av statistik men du kan även ta fram underlagen själv. Mer om hur du går tillväga kan du läsa här.

Medlemmar med dåligt självförtroende måste peppas. Therése Salterius tar en administratör som exempel. En administratör som är lite mer kvalificerad bör ha en lön som ligger i intervallet 24 000-27 000 kronor i månaden. Okej, då kanske jag ska lägga mig på 24 000, säger personen som ringer. Men det avråder Therése Salterius från. Arbetsgivaren kommer att lägga sig under det och då hamnar du för lågt.

- Det är lite meseri, man vågar inte. Vår rekommendation är att man lägger sig så att man har ett förhandlingsutrymme på ungefär 2 000 kronor.

Du måste först gå till dig själv. Vad skulle du vara nöjd med? Inte var smärtgränsen går, den är oftast lägre.

- Om du är nöjd med 25 000 ska du begära 27 000 kronor. För säger du 25 000 så kommer arbetsgivaren att gå under och då är du borta.

Therése Salterius tipsar om en plus- och minuslista som finns på Unionens hemsida. På plus skriver man vad som talar för en löneökning och på minus vad som talar mot. Läs igenom nogsamt för att komma ihåg argumenten i lönesamtalet. Om arbetsgivaren säger något som du inte är bra på så kommer det inte att vara någon nyhet för dig, utan du har kanske till och med ett motargument, att du jobbar på saken, att om du får den och den kursen så kommer du att få den kompetens som saknas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.