Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken kräver omedelbara åtgärder

Unionen ser stora risker med lönesänkningar. Det sade förbundets ordförande Cecilia Fahlberg, när hon mötte statssekreterare Eva Uddén Sonnegård i en duell på TCO:s stora jobbdag.
Johanna Rovira Publicerad 4 mars 2009, kl 10:33
Cecilia Fahlberg är Unionens nya ordförande

- Jag har stor förståelse för Metalls situation. Men vi ser stora risker med att ansvaret vältras över på den enskilde. Individer som går med på lönesänkning kommer i ett sämre utgångsläge om företaget går i konkurs svarade Cecilia Fahlberg på frågan om vad Unionen anser om Metalls uppgörelse om lönesänkningar för att klara jobben.

- Och vad händer om lönerna sänks över hela arbetsmarknaden? Jo vi får en negativ spiral som får stora konsekvenser ur ett samhällsperspektiv.

Cecilia Fahlberg skulle egentligen ha mött arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, men han hade lämnat återbud på grund av sjukdom och istället skickat sin statssekreterare Eva Uddén Sonnegård till TCO-arrangemanget med rubriken Så jobbar vi oss ur krisen. Fahlberg passade på att lämna över fyra konkreta förslag på bland annat hur regeringen kan skapa nya jobb.

- Vi behöver ett stimulanspaket idag - inte om två veckor!

Statssekreteraren ville inte svara på vad hon ansåg om Metalluppgörelsen.

- Det är alltid så att parterna sluter avtal och vi brukar inte från regeringens sida vara ute och ha synpunkter på detta.

Hon menade att uppgörelsen är ett bevis på att den svenska modellen fungerar - något som retade upp nästa talare, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ordentligt:

- Det här är ett avsteg från det vi kallar svenska modellen. Det finns ingen fungerande arbetsmarknadspolitik, politiken har abdikerat och det är därför det finns de som måste göra otraditionella lösningar.

Både hon och TCO:s ordförande Sture Nordh, som i en paneldiskussion mötte Hillevi Engström, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, var överens om att det är det är den låga a-kasseersättningen som tvingat fram överenskommelsen.

- Jag förstår Metalls bevekelsegrunder när vi har en arbetslöshetsförsäkring som ger 55 procent av lönen. Men lönesänkningar är inte aktuellt för våra medlemmar, sade Sture Nordh och gav Hillevi Engström ett löfte:

- Jag lovar att inte säga någonting om ni sänker a-kasseersättningen i högkonjunktur. Bara ni höjer den NU!

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.