Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"En del har pratat om att köpa champagne"

Bland de anställda på Saab i Trollhättan var stämningen i topp efter beskedet om en rekonstruktion i dag.
- Man har kommit fram och sagt "Vad bra!" och "Äntligen!" och en del har pratat om att köpa champagne och fira, säger Anette Hellgren, Unionens klubbordförande.
Anita Täpp Publicerad

Anette Hellgren, SaabVad tror du rekonstruktionen kommer att betyda för de anställda?
- Det är ju ett steg i den här planen för att vi ska bli självständiga och för att vi ska kunna följa den affärsplan som vi tror på och jag tror det blir bra. Jag har känt mig positiv hela tiden och det har varit kul att se feedbacken från medarbetarna efter beskedet i dag.

- Nu känner vi att något är på gång och vi kan prata om en framtid i stället för allt som varit så negativt. En del har tyckt att det varit hemskt jobbigt att se alla negativa löpsedlar. Men nu är vi positivt inställda tycker jag.

Kunde det ha funnits en bättre lösning?
- Det bästa hade naturligtvis varit att vi varit så likvida att vi sluppit det här läget. Men i dagens situation är ändå det här det bästa.

Det är ju ändå många som tvivlar på att Saab ska klara det här. Vad säger du till dem?
- Jag tycker man tittar för mycket bakåt. Jag tror på de siffror som vi har presenterat.

Under den senaste tiden har oron bland underleverantörerna skildrats i media och här om dagen meddelade en att han inte längre tänkte leverera till Saab. Har ni varit oroade över den utvecklingen?
- Jo, visst har det funnit en oro för hur våra leverantörer ska reagera, inte minst när man skulle inleda ackordsförhandlingar med dem och vad det skulle föra med sig.

Men så kom beskedet om att GM köpa alla leverantörsfordringar i Saab i dag, vilket betyder att underleverantörerna skyddas.
- Ja, det är så skönt att de inte drabbas. Det är fantastiskt bra.

Någon timme efter Saabs besked om rekonstruktionen meddelade regeringen att man inte ändrat uppfattning ifråga om den statliga lånegarantin. Att man fortfarande vill se en mer realistisk och trovärdig affärsplan. Vad tycker du om det?
- Jag har svårt att förstå vad det är som inte är trovärdigt. Själv tycker jag att vi har varit väldigt ödmjuka, exempelvis när vi uppgett hur många bilar vi räknar med att sälja. Så jag tycker det är konstigt.

Vad hoppas du ska hända nu?
- Att vi får lugn och arbetsro och kan börja tala om det som är positivt med de nya modeller som vi har på gång i produktionen. Vid årsskiftet planeras produktionen av vår nya 9-5:a att komma igång här i Trollhättan.

Fotnot: Vid så kallade ackordsförhandlingar får fordringsägarna ta ställning till om de kan gå med på att bara få en del av det ett företag är skyldig dem. De kan då ändå få någonting, i motsats till om företaget försätts i konkurs.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.