Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna attackerar löneavtal

För små löneskillnader, för centralt styrda löner och för lite flexibilitet i systemet. Ja, det tycker arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv om den svenska lönestrukturen. Organisationen vill se ökad lokal lönebildning, och utesluter heller inte avtal som medger lönesänkningar.
Linda Svensson Publicerad

- Vi behöver bättre lönesättning och hitta bra modeller där man kopplar lönen till resultat, sade Signhild Arnegård Hansen, vd på Svenskt Näringsliv, vid ett seminarium kallat "Dags att prata lön", som organisationen arrangerade på tisdagen.

Hon menar att det under lång tid varit för lätt för facken att i centrala avtal få igenom löneökningar som är lika för alla, utan att ta hänsyn till olika företags förutsättningar. Signhild Arnegård Hansen tycker att företagens ekonomiska situation ska avspeglas i de anställdas löner. Går det knackigt kan det inte bli tal om höga påslag.

Många talare ville poängtera vikten av att koppla lön till prestation, däribland Eva Hjelm, HR-chef på Proffice.

- Parametrar som ålder och lång och trogen tjänst är förlegat. Anställda vill ha målstyrning, veta vad som krävs för att höja sin lön. Det är positivt att koppla lön till prestation. Men det är svårt när man har att hålla sig till en centralt beslutad lönepott.

Eva Hjelm menar att även om företaget går bra, undviker man att gå över potten, eftersom facken inte bjuder till i svårare tider.

IF Metalls före detta ordförande Göran Johnson ville nyansera bilden.

- Ett avtal är en överenskommelse mellan två parter. Det är inte facket som bestämmer ensidigt. Jag skulle vilja säga att vi inte har haft ett enda oansvarigt avtal sedan mitten av 90-talet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.