Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strid om bonus på IBM avgjord

Publicerad

Strid om bonus på IBM avgjord

Inte heller i en central förhandling lyckades SIF stoppa IBM:s försök att omvandla löneökningar till en rörlig bonus. Klubbordförande Jorma Ström fruktar nu att medlemmar lämnar förbundet.

– Vi ser det här som ett brott mot löneavtalet, säger Jorma Ström, SIF-ordförande för 515 tjänstemän i Kista. Han har samtliga klubbar inom IBM i Sverige, även CF-klubben, med sig.
1994 införde IBM ett rörligt lönesystem. Mot att anställda accepterade en lönesänkning på 5 procent fick de chans till bonus om bolaget gick bättre än väntat. Företaget vill nu teckna in de närmaste årens löneökningar och öka den rörliga delen till 10 procent.
– Vi har inget emot en vanlig bonus, där pengarna kommer utöver den vanliga lönen och där var och en kan påverka utfallet. Men IBM:s "variable pay" blir en del av lönesystemet och en stor del ska baseras på ett globalt resultat som vi inte kan påverka, säger Jorma Ström.
Företaget har gått förbi facket och uppvaktat de anställda en och en. Men i mitten av maj hade 35 procent fortfarande inte skrivit på.
– Cheferna och högsta ledningen har hela tiden tryckt på och kommit med förtäckta hot. Vårt "tjafs" skulle gynna konkurrenterna, har det sagts och vd har gått ut och hävdat att det kan kosta investeringar i Sverige om vi inte går med, säger Ström.
Många oorganiserade har hört av sig för att gå med i klubben.
– 20-30 äldre medarbetare har gått in i SIF senaste tiden.
Kritiken mot den rörliga lönen har förstärkts av att alla anställda också klassas i prestationskoder som i sin tur påverkar den rörliga bonusen.
– Fyrorna, som hamnar lägst, får noll oavsett resultat. De straffas dubbelt – först med låga lönehöjningar i de vanliga förhandlingarna och sen med utebliven bonus.
Den centrala förhandlingen 11 juni slutade i oenighet. SIF-ombudsmannen Bo Devert beskriver förhandlingen som jobbig.
– Det är ett oerhört tveksamt lönesystem men förbundet har inget att sätta emot. 96 procent av tjänstemännen gick med i systemet redan 1994. De har gått plus än så länge. De enda som får en lönesänkning nu är de som inte gått med tidigare. De får lönen sänkt med 5 procent.

TOMMY ZETTERWALL
BJÖRN ÖIJER © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.