Arbetsförmedlingen har bland annat intervjuat cheferna på 12 000 privata arbetsplatser för att kunna göra en hygglig prognos för de kommande åren. Och svaren ger dyster läsning.
Nästa år väntas 65 000 jobb försvinna, 2010 ytterligare 80 000. Totalt 145 000 jobb på två år alltså. Den värsta krisen sedan andra världskriget, säger Tord Strannefors. Må så vara sett till den globala ekonomin. För arbetsmarknaden i Sverige räknar man inte med att det blir lika illa som vid den stora uppsägningsvågen i början och mitten av 90-talet, då mer än en halv miljon jobb försvann.
Den exportberoende svenska industrin har, tillsammans med banksektorn, drabbats först av krisen i världsekonomin. På tre månader, september till och med november i år, har 47 000 anställda varslats om uppsägning, en stor del av dem i den västsvenska industrin. Det är också de industritunga länen som kommer att ha det tuffast de kommande åren, medan skogslänen klarar sig bäst, spår Arbetsförmedlingen.
Svårast tros situationen bli för unga under 25, utlandsfödda, dem med kort utbildning, personer med funktionshinder som innebär nedsatt arbetsförmåga och arbetslösa över 55.
När arbetslösheten ökar kommer dessuotm fler än normalt stå utan försäkringsskydd, det vill säga a-kassa. Före förändringarna 2007, med högre avgifter och lägre ersättning, stod 16 procent av arbetskraften utanför a-kassan. Idag är andelen 32 procent.
Även om antalet anställningar minskar nästa år kommer det enligt Arbetsförmedlingen trots allt att ske en miljon rekryteringar.
- Så det finns jobböppningar, säger Tord Strannefors.