Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

190 varslas på Valmet

Publicerad

190 varslas på Valmet

Trots att verksamheten går för högtryck varslade pappersmaskintillverkaren Valmet i Karlstad på tisdagen.

Drygt var femte anställd ska bort. Huvudsakligen rör det sig om tjänstemän. Orsaken är minskad orderingång, minskad lönsamhet och dessutom sammanslagningen med finska Rauma. Två tredjedelar av tillverkningen av kartongpappersmaskiner ska flyttas till Finland. Det har spekulerats en tid om hur många som skulle komma att få gå, men inga prognoser har kommit i närheten av de 190 som nu varslas.
- Det är otroligt att ledningen inte sett det här. De borde ha gjort det redan för ett år sedan eller senast i höstas. Det är på gränsen att de ljugit, säger SIF-klubbens ordförande Göran Larsson.
Trots varslet har ledningen inte sagt hur de tänker göra med de runt 150 konsulterna på företaget.
- De är duktiga och jobbar bra, men det är våra medlemmars jobb det gäller. Det är synd, men vi måste ifrågasätta den inhyrda personalen.
Vinsten för 1999 var budgeterad till 150 miljoner kronor. I stället pekar allt nu mot ett negativt resultat, minus nio miljoner. Göran Larsson anser att tecknen fanns där redan i höstas och att ledningen då skulle ha stoppat onödiga internprojekt.
- Resultatet dök markant i höstas, ändå hände ingenting. Det har satsats på ny a datasystem och arbetsgrupper som inte har lett till så värst mycket.
58 anställda kommer att erbjudas avtalspension. En lösning som Larsson vill göra så attraktiv som möjligt så att de som erbjuds pension inte ska behöva känna press att gå mot sin vilja.
- Det finns de som fyllt 60 och mer som ändå har väldigt mycket kvar att ge.
Valmet har den senaste tiden nyanställt flera. Den senast anställde ska börja den första augusti. Till årsskiftet ska neddragningarna vara genomförda.
- Om vi tar bort 190 personer har vi inte en fungerande verksamhet. Företaget har tagit till lite extra. Vår förhoppning är naturligtvis att inte en enda SIF-medlem ska behöva sluta mot sin vilja, men det kan bli svårt, säger Göran Larsson.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.