Rapporten bygger på en analys gjord av Unionens och Almegas chefsekonomer Daniel Lind och Lena Hagman, där de undersökt sambandet mellan jobben inom industrin och tjänstesektorn mellan 1975 och 2005.
En slutsats som dras är att ett industrijobb skapar dubbelt så många tjänstemannajobb i dag som för 30 år sedan. Då genererade varje industrijobb 0,34 arbetstillfällen inom tjänstesektorn, i dag skapas 0,64 arbetstillfällen.
Orsaken är att industrin valt att koncentrera sig på kärnverksamheten och i stället köpt nödvändiga tjänster, som hjälp med ekonomi och IT, av andra företag.
Sedan chefsekonomerna undersökt hur det såg ut inom fordonsindustrin 2005 kan de konstatera att de cirka 70 000 arbetstillfällen som då fanns skapade 100 000 arbetstillfällen hos underleverantörerna. Av dessa var 37 procent varuproducerande medan 63 procent var tjänsteproducerande.
Den här utvecklingen har inneburit att sambanden mellan industrin och tjänstesektorn blivit starkare och att gränserna mellan sektorerna suddats ut, konstaterar chefsekonomerna.
Det kan också betyda att dagens industrikris får större följder för de tjänsteproducerande företagen än man kanske tror i dag.
- Men ingenting är naturnödvändigt. Tjänsteföretagen kan i möjligaste mån hitta nya kunder och utveckla verksamheten, säger Daniel Lind.
- För de som trots det riskerar att förlora jobben är det viktigt att relevant utbildningsmöjligheter snabbt sjösätts. Den traditionella arbetsmarknadspolitiken är inte tillräcklig för många av våra medlemmar.