Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Träna lagom

Det pratas mycket om att många tränar för lite, men det finns även de som tränar onödigt hårt. När det gäller motion stämmer nämligen det gamla käcka uttrycket "lagom är bäst".
Här är tipsen på hur du kan hitta vad som är lagom just för dig.
Ola Rennstam Publicerad
Styrkelyftning

Du har bestämt dig. Du ska ta tag i ditt liv och komma i kanonform. För femtielfte gången. Den här gången ska du verkligen inte lägga av vid minsta motgång.

Du inleder målmedvetet, inte en muskel i kroppen ska vara skonad när du är klar med träningspasset. Slutkörd och illamående vacklar du ut i omklädningsrummet. Nästa dag är du där igen. Efter ett par veckors stenhård chockträning kommer bakslaget - kroppen säger ifrån. Du blir sjuk och känner dig mer orkeslös än innan du började träna och lusten att motionera är plötsligt som bortblåst. Låter det välbekant?

I så fall är du inte ensam. Enligt Anna Steenberg, sjukgymnast och utbildare på Toppakademin, tränar många av oss alldeles för hårt i början och sätter upp orealistiska mål. Istället bör man skynda lagom långsamt.

- Man ska träna, inte tävla, annars sliter man ut kroppen. Det går att träna för hårt så det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Och ha inte för bråttom, så är risken mindre för att skada dig. Som nybörjade är det viktigt att smyga igång, inte ta i så att man storknar på en gång. Det tycker inte kroppen om, säger Anna Steenberg.

Hur hårt ska man då träna? Vad är lagom för just mig? Ett sätt att inte överbelasta kroppen är att använda en pulsmätare. Ett annat, och det som Anna Steenberg förespråkar, är att gå enligt den så kallade Borgskalan. Det är en skala där individen själv känner efter och skattar hur ansträngande en viss övning är (se faktaruta). Enligt henne bör ansträngningsgraden ligga mellan 12 (något ansträngande) och 16 (ansträngande), och där ska man hålla sig kvar.

- Man tar i mer efterhand som kroppen blivit starkare och uthålligare, men känslan av ansträngning ska vara densamma som när man började träna. Det viktiga är att känna efter hur det känns i kroppen, säger Anna Steenberg.

Enligt henne bör ett träningspass vara mellan 20 och 75 minuter. För att få en bra grundkondition behöver vi bara röra på oss 30 minuter varje dag, eller 60 minuter varannan dag. Det behöver inte vara ett avancerat aerobicpass utan räcker med till exempel en rask promenad eller en cykeltur till och från jobbet.

- Försök att hitta möjligheterna i vardagen som att gå i rulltrappan och hämta papper i skrivaren så ofta du kan.

Förutom fysiska vinster som att hjärtat blir starkare och sjukdomar förebyggs är det även vetenskapligt belagt att motion bigrar till många mentala fördelar: som till exempel minskad stress, ångest och nedstämdhet, ökat självförtroende och bättre sömn. Motion ger också mer energi tack vare högre syreupptagningsförmåga.

- Bra syreupptagningsförmåga behövs inte bara för att klara av ett gympapass utan är även mycket viktigt för dem som sitter och arbetar framför en dator, det kräver faktiskt också en god kondition, säger Anna-Karin Findin, hälsostrateg på Korpen.

Det allra viktigaste när man tränar hårt är att ta återhämtningsdagar. Det kan låta bakvänt men beror på att musklerna faktiskt bryts ner när vi anstränger dem och när vi sedan vilar överkompenserar kroppen genom att bygga upp mer muskler för att vara beredd till nästa gång den utsätts för samma pärs. Men om träninsgpassen är för täta blir resultatet det omvända - musklerna blir mindre för varje avklarat pass. Två till tre vilo- och återhämtningsdagar är därför grundläggande om man vill lyckas med träningen, i synnerhet när det gäller styrketräning.

- Och ha tålamod! Det tar sex till åtta veckor innan träningen ger resultat. De första framstegen i träningslokalen beror mest på att musklerna lär sig rörelserna, säger Anna Steenberg.

En annan viktig bit för att lyckas hålla igång sin träning vecka efter vecka är uppvärmning. Det räcker med bara några minuter. Men börjar man träningen för hårt får man brist på syre och är helt slut efter en stund.

- Pulsen ska öka långsamt. Man orkar mer om man värmer upp i tio minuter  och dessutom är risken för skador mindre, säger Anna Steenberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.