Åtta procent av den arbetande befolkningen tror inte de kan jobba kvar i yrket om två år på grund av hälsoskäl. Det motsvarar 350 000 personer. I gruppen 20-30-åringar tror nästan var tionde samma sak.
Siffrorna kommer från den så kallade Jobbhälsobarometern, en undersökning som regelbundet görs av Svensk företagshälsovård och Svenskt kvalitetsindex. Resultaten bygger på telefonintervjuer med 4 500 svenskar i åldern 20-67 år.
Jämfört med fjolårets barometer är det framför allt de yngre som blivit mer oroliga inför framtiden. Då trodde drygt sex procent att de inte skulle kunna jobba kvar på grund av hälsoskäl. Allra störst oro för hälsan råder bland dem som är över 55 år, där tror 14 procent att de måste sluta inom två år.
Endast hälften av dem som varit sjukskrivna i mer än tre månader tror sig kunna jobba kvar i yrket med tanke på hälsan. De som varit sjukskrivna en längre tid är betydligt mer tveksamma till att jobba kvar i yrket.
Men även bland dem som inte haft en enda sjukdag finns det tvivel. Cirka två miljoner av landets runt 4,4 miljoner anställda säger sig inte ha haft en enda sjukdag det senaste året. Nästan 140 000 av dessa är tveksamma till att jobba kvar i yrket om två år med hänsyn till hälsan.
Årets undersökning visar också att oron är större bland lågt utbildade samt bland dem som är missnöjda med sin arbetsmiljö eller känner sig omotiverade för sitt arbete.
17 procent av dem som bara har grundskola tror inte de kommer att jobba kvar om två år, jämfört med sex procent av dem som har högskoleutbildning. Bland dem som känner sig motiverade i arbetet tror mer än nio av tio att de kommer att vara kvar om två år, bland dem som är missnöjda är det bara tre av fyra.