Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kreativ östgöte knep lönepris

Charm, pondus och glädjespridare. Kerstin Holmertz från Mjölby har de rätta egenskaperna för sitt yrke. Nu har hon tilldelats priset Årets löneadministratör.
Ola Rennstam Publicerad
Kerstin Holmertz

- Jag är väldigt glad och överraskad. Det var roligt att höra motiveringen och när man tänker efter tycker jag att det stämmer ganska bra överens med verkligheten, säger Kerstin Holmertz direkt efter prisceremonin.

Priset Årets löneadminstratör delas ut av företaget Bluegarden och branschtidningen Personalaktuellt.

Det är instiftat för att uppmärksamma det arbete yrkesgruppen löneadministratörer utför varje månad då de förser fyra miljoner svenska arbetstagare med rätt lön på rätt dag.

- Det är min chef som står bakom nomineringen av mig och det är roligt att han uppskattat det arbete man lagt ner. Jag känner mig sedd, säger hon.

Att tänka i nya banor och hitta kreativa lösningar var två viktiga kriterier när juryn valde bland de 23 nominerade kandidaterna. Kerstin Holmertz får priset med motiveringen:

"Hon engagerar hela gruppen med sin charm och pondus. Hon driver projekt. Hon levererar interna & externa kunder med rätt precision och kvalité. Hon håller alltid en högsta nivå. Med sin charm sprider hon glädje på personalavdelningen."

Kerstin Holmertz har arbetat som personal- och löneadministratör på Toyota-ägda BT Products i Mjölby sedan 2001. I dag ansvarar hon och hennes två kollegor på löneavdelningen för att 1 800 anställda får rätt summa i lönekuvertet varje månad.

Under årens lopp har Kerstin förändrat och utarbetat en hel del nya rutiner på löneavdelningen vilket inneburit att arbetet både blivit enklare och snabbare.
- Vissa rutiner som tog två dagar förr, löser vi på en förmiddag numera. Vi på löneavdelningen har också ett rullande schema för reseräkningar och sjukdagar så att det inte längre blir några högar, vi löser det med en gång, säger hon.

Hon hoppas att priset ska höja yrkets status och leda till en större förståelse för de arbetsuppgifter man utför.
- Min förhoppning är att andra på företaget ska se att det är ett komplext jobb att vara löneadministratör, att det inte är så rutinartat som att bara trycka på en knapp. Det finns många moment förutom löneutbetalningar som andra kanske inte märker. Som löneadministratör har man en viktig servicefunktion och det bästa med jobbet är få träffa så mycket olika människor, säger Kerstin Holmertz.

Hur ska en bra löneadminstratör vara?
- Lyhörd, noggrann och serviceinriktad. Och att man levererar rätt lön i rätt tid.

Fakta

Namn: Kerstin Holmertz
Ålder: 51
Familj: man, tre barn, tre bonusbarn, barnbarn
Yrke: Personal- och löneadministration på BT Products
Bor: Mjölby

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.