Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strid om lägstlönerna inför nästa avtalsrörelse

Kvinnolönerna, omställningsstödet och de visstidsanställdas villkor blir viktiga frågor för facket i nästa avtalsrörelse, tror Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt. Arbetsgivarna kan komma att kontra med krav på avtal utan generella höjningar och större lönespridning.
Niklas Hallstedt Publicerad

Sedan slutet på 1990-talet har industrin varit den sektor som satt märket, det vill säga bestämt nivån, i de centrala löneavtalen. Men det är inte givet att det kommer att fungera på samma sätt framöver. Arbetsgivarna är splittrade.

- Vi har uppfattningen att 2007 års avtalsrörelse fungerade dåligt, sa Almegas vd Jonas Milton när Unionen ordnade ett seminarium om nästa avtalsrörelse, den som kommer 2010.

- Vi måste ha någon form av märke, men där man också väger in  strukturer i branscherna. En stor sektor har stått utanför, många delar av tjänstesektorn är konkurrensutsatta. Vi vill ha inflytande och kan inte acceptera att stå utanför.

Bengt Huldt, vd för Metallgruppen, tyckte att det var fel att gräva diken mellan olika sektorer.

- Vi låser in oss. Industri- och tjänstesektorn hör ihop, vi är väldigt beroende av varandra

För det nybildade Unionen blir det första gången man ställs inför avtalsrörelsens problematik. Men det är inget som förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt fruktar.

- Det är klart att det kommer att bli komplicerade diskussioner. Även om det blir stökigt kommer det att stärka Unionen. Vår hemläxa från förra avtalsrörelsen är att vi måste föra en dialog om förutsättningarna för avtalen så att alla är delaktiga.

Lars-Bonny Ramstedt pekade på tre områden som han anser blir viktiga i avtalsrörelsen: kvinnolönerna, att få ett bättre omställningsstöd och villkoren för visstidsanställda.

Arbetsgivarna å sin sida hade ett antal punkter på sin agenda. Jonas Milton vill ha bort de generella löneökningarna och lägstlönehöjningarna ur avtalen, något som Lars-Bonny Ramstedt anser är omöjligt.

- För Unionens del finns ingen möjlighet att avstå från att reglera lägstlönerna för våra medlemmar.

Karl-Olof Stenqvist ,Teknikarbetsgivarnas förhandlingschef, pekade för sin del på problem med fördelningen av lönerna.

- Vi ser att det inte går att använda lön som styrinstrument för att få folk till bristyrkena.

Han pläderade också för så kallade öppningsklausuler. Dessa ger möjlighet att underskrida villkoren i det centrala avtalen om de lokala parterna är överens.

- Vi måste ha en öppenhet i avtalen. Att ha ett instrument i besvärliga situationer då det måste finnas möjlighet att anpassa lokalt.

Bengt Huldt lyfte fram gränsdragningsproblem mellan arbetare och tjänstemän.

- Företagen måste få använda kompetensen på rätt sätt. Det måste vara kompetens som är avgörande, inte om man är medlem i Unionen eller Metall.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.