Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nyanställer för att hjälpa uppsagda

För att kunna hjälpa alla privata tjänstemän som sägs upp sätter nu TRR Trygghetsrådet, in extra resurser. Man planerar att nyanställa och har hittills skrivit avtal med ett 30-tal konsulter och företag.
Anita Täpp Publicerad
Carl-Gustaf Leinar VD Trygghetsrådet TRR

Den som har en arbetsgivare med kollektivavtal omfattas nästan alltid av ett omställningsavtal som ger rätt till hjälp för att gå vidare efter en uppsägning. Oftast står TRR Trygghetsrådet, för det stödet.

För några år sedan drog TRR ner på personal. Nu, när varslen duggar tätt, tar man i första hand hjälp av inhyrda konsulter.
- Vi har slutit avtal med mellan tjugo och trettio personer hittills. Det handlar om konsulter och företag som hjälper till med utbildning men också om psykologer, ekonomiska rådgivare och experter på att starta eget, säger Carl-Gustaf Leinar, vd på TRR.

-  Att bli av med sitt jobb kan upplevas som kränkande och vara oerhört tufft. Vi vet också att ett antal av de uppsagda har andra bekymmer, som ohälsa, en skilsmässa eller att man nyss förköpt sig på ett nytt hus. Och då kan man behöva psykologhjälp eller hjälp med ekonomisk rådgivning.

TRR kan snart också anställa ett antal medarbetare.
- Men merparten kommer också framöver att vara köpta tjänster, säger Carl-Gustaf Leinar.

Enligt TRR:s statistik blev 1 176 tjänstemän uppsagda i september, vilket är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året. Hittills har man sett samma tendens i oktober.
- Mest uppenbart är det ju just nu i Västra Götaland och Göteborg eftersom både Volvo Personvagnar och Volvo Lastvagnar lagt stora varsel. Men det handlar också om hela bilindustrin och då även alla underleverantörer.

Hur mycket de extra åtgärderna kommer att kosta Trygghetsrådet, som PTK och Svenskt Näringsliv står bakom, är ännu osäkert.
- Det är ju svårt att bedöma hur djup den här lågkonjunkturen kommer att bli. Men vi räknar med att den 0,3 procentiga avgift på lönesumman som arbetsgivarna betalar varje år, vilket är 800 miljoner kronor, kommer att räcka i år och nästa år, säger Carl-Gustaf Leinar.

- Men skulle det behövas har vi 2,7 miljarder, som vi sparat ihop under goda tider, att ta av.

Den största enskilda kostnaden är utbetalningen av AGE, den avgångsersättning som den som fyllt 40 och varit anställd i minst fem år kan få.

Enligt TRR:s statistik gick tidigare 90 procent av uppsagda privattjänstemän till ett nytt jobb. Av dessa fick 70 procent en tillsvidareanställning. 30 procent fick dessutom ett jobb med högre lön. Nu har möjligheten till ett nytt jobb snabbt försämrats.
- Krisen handlar ju både om fakta och psykologi. Fakta kan vara att man drar ner därför att man inte har tillräckligt med ordrar medan psykologin är att man är försiktig och inte vågar anställa, säger Carl-Gustaf Leinar.

- En del berättar att de varit på två, tre intervjuer på en arbetsplats och sedan fått veta att man ändå inte kommer att anställa dem därför att det är så osäkert. När vi hör efter kan arbetsgivaren säga att de behöver anställa men att det känns så osäkert och att de därför inte kan lova något. Och då handlar det inte om fakta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.