Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen ska gå före i miljöfrågorna

I förslaget till nytt handlingsprogram var ansvaret för miljön i den egna verksamheten inte längre uttalat.
- Vi blev förfärade när vi upptäckte det, säger Liza Eriksson, kongressombud från Göteborg.
Anita Täpp Publicerad

Enligt det handlingsprogram som kongressen tog förra hösten ska Unionen ta ansvar och agera föredömligt genom att, när det är praktiskt möjligt, välja ett miljövänligt alternativ. Förbundet ska också följa miljö- och klimatdebatten och verka för en minskad miljöpåverkan i sin verksamhet.

Men i förbundsstyrelsens förslag till nytt handlingsprogram, som behandlades i dag, hade de meningarna strukits. I stället stod att " Vi i Unionen ska bidra till att miljö- och klimatfrågor tas på allvar och att företagen tar ansvar för en god etik i relation till sina anställda och sin omvärld".

Det väckte starka reaktioner bland kongressledamöterna från Göteborg, som yrkade på att den tidigare formuleringen åter fördes in, vilket kongressen i dag gick med på.
Liza Eriksson om miljön inom Unionen- Vi är väldigt glada för att ha fått det här inskrivet igen. Enligt förbundsstyrelsens förslag skulle bara företagen ta ansvar för miljön. Hur hade det sett ut, inte minst utåt, om vi tagit bort formuleringarna om vårt eget ansvar och bara lagt det på företagen, undrar Liza Eriksson.

- Det verkar som man vill behålla vissa saker centralt. Och vi tycker det är synd att man inte tar tillvara den kraft som finns inom förbundet när det gäller den här frågan och utnyttjar det.

På kongressen förklarade förbundsstyrelsen att man valt att stryka den tidigare formuleringen därför att man först ville ha ett färdigt program för hur man ska jobba med miljöfrågorna.

Den förklaringen ger Liza Eriksson inte mycket för.
- Det hindrar ju inte att det står något om Unionens eget ansvar i handlingsprogrammet, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.