Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Statligt stöd kan rädda Volvo och Saab

Att den amerikanska bilindustrin nu ska få ett statsstöd på 25 miljarder dollar kan resultera i att den europeiska bilindustrin får EU-stöd. Dessutom kan Volvo och Saab få extra stöd av den svenska regeringen, tror bilindustrianalytikern Matts Carlsson.
Anita Täpp Publicerad
VolvoXC90

I och med bilbranschens vikande försäljningssiffror har det spekulerats i att både Ford och GM, General Motors, kan vara nära att gå i konkurs.

I helgen beslöt den amerikanska kongressen, enligt TT, att den amerikanska bilindustrin ska få ett stöd i form av lånegarantier för 25 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 165 miljarder kronor.

Stig Axelssons, Unionens ordförande på krisdrabbade Volvo, tror inte man kommer att få del av stödet till den amerikanska ägare.
- Ford har ju stora förluster i USA och man behöver nog pengarna till det. Sedan vet vi ju inte heller hur det blir framöver, om Ford kanske säljer oss.

Matts CarlssonMen enligt Matts Carlsson, bilindustrianalytiker på GMI-institutet i Göteborg, kan det amerikanska beslutet ändå resultera i att den svenska bilbranschen får stöd.
- Beslutet kommer inte att påverka Volvo och Saab direkt. Men det har redan kommit kritik från europeiskt håll då det amerikanska stödet ses som snedvriden konkurrens. Och det som sannolikt nu kommer att hända är att den europeiska fordonsindustrin kommer att få liknande stöd av de europeiska statsmakterna.

- När det nu också går ganska dåligt i Europa, på grund av att miljöboomen kommit så starkt, så kan det bli fråga om ett EU-stöd. Sedan är det ju så att eftersom Sverige ligger extra känsligt till, i och med Volvos och Saabs extrema exportberoende, så kan den svenska regeringen också besluta om ett särskilt stöd till den svenska bilindustrin.

Enligt Matts Carlsson brukar man räkna med att 110 000 är direkt anställda inom fordonsindustrin och att varje anställd skapar ytterligare fem arbetstillfällen. Det innebär alltså att över en halv miljon svenskar är beroende av fordongsindustrin. Då räknas alla, från den lokala ICA-handlaren till underleverantörer som tillverkare av bilsäten och krockkuddar, in.
- Det är ju dramatiskt det som nu sker. Det har varslats på Volvo och fler varsel kan komma, vilket också drabbar många fler, inte minst bland underleverantörerna.

- Nu handlar det om att skapa framtidstro, i den här ganska nattsvarta situationen.

När kan det europeiska och svenska stödet betalas ut?
- Det jag först tror kommer att hända är att man utvärderar vad som händer i USA, för att se vilka effekter stödet får. Så tidigast närmare årsskiftet kommer man att agera, om man gör det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.